úterý 3. listopadu 2020

JAK NA FOTKY VE SCRAPBOOKINGU / část první / Čím fotit

Tímto článkem otevíráme jedno VELKÉ téma, které zajímá nás všechny: FOTKY. Jak kdo fotí, čím, jak upravuje, jak kolážuje fotky, jak a kde je tiskne. Protože bez fotek by to snad ani nebyl scrapbooking. Kvůli fotkám a vzpomínkám většinou tvoříme. Fotky nám dělají radost a někdy i starost. A my v DT jsme si daly za úkol ty starosti rozehnat, ať je to tvoření ještě veselejší! 

SERIÁL "JAK NA FOTKY VE SCRAPBOOKINGU"

Čím a jak fotit do alba?

Tady to asi bude o individuálních preferencích, ale myslíme si, že se většinou shodneme na tom, že MÍT U SEBE MOBIL SE PROSTĚ HODÍ! A mít s sebou dobře fotící mobil, tak opravdu nepotřebujete nic jiného (tedy pokud nejste velkými milovníky fotografie a fotoaparát v ruce je pro vás nezbytný doplněk). Tady opravdu platí, že focení musí vyhovovat VÁM a žádná cesta není ta jediná správná. Ale jestli se stále ještě hledáte, třeba vás následující postřehy od našeho DT navedou ... 


Adéla

Už několik let fotím milovaným malým Olympusem PEN7 se 45mm pevným objektivem. Díky vestavěné wifi si obrázky lehce přetáhnu do tabletu nebo mobilu a upravím. Zároveň se mi zálohují i na google disk. Dřív jsem fotila hlavně mobilem, ale už mám tak nacpanou paměť, že mu opravdu dlouho trvá, než udělá fotku, takže na momentky to není ideální parťák.

Alena

V 90 % případů fotím mobilem (iPhone 8). To jsou takové ty všední fotky s kámoškou na kafi, kočka v posteli, práce na zahradě. Pokud jedeme na dovču nebo je nějaká větší událost, vezmu do ruky foťák (Fujifilm X-A3), kde mám jen to základní setové sklo (18-55mm). Nicméně i to udělá lepší fotku než mobil. Kdybych nebyla líná a víc se tomu věnovala, asi bych nemusela fotit na automat..

Iva

K focení používám převážně jen telefon, protože ten mám vždy po ruce a než bych vytáhla foťák a nastavila ho, tak je ten krásný moment pryč..... proto jsem se rozhodla do něj trochu zainvestovat. Přiznám se, že jsem jablíčkový fanda a opravdu oceňuji kompatibilitu všech zařízení. Jakmile totiž vyfotím fotku mobilem, hned se mi objeví i v tabletu, kde fotky upravuji. Úprava fotek je moje nejméně oblíbená činnost. Na počítači pracuju velmi málo, protože jsem líná si pro něj dojít do pracovny :-D A tablet tahám všude s sebou, tak můžu upravovat a kolážovat skoro kdykoliv.

Jana B.

Už několik let fotím zrcadlovkou, Canon 600D. Je to starší kousek, ale nedám na něj dopustit. Zažil toho s námi TOLIK! 99 procent fotek v albech je od něj! Mám klasický setový zoomovací objektiv a za dobrý peníz pevné sklo 50mm, které dělá báječné portréty. Fotím s ním nejčastěji, má dobrou světelnost. Ze své vlastní zkušenosti radím, pokud uvažujete o koupi fotoaparátu, vyzkoušejte si ho do ruky. Ne každý foťák se dobře drží, i když hodně je to také o zvyku. V poslední době si užívám focení mobilem, neb mě nebaví s sebou foťák neustále tahat. Zpohodlněla jsem. Shodou okolností a náhod si mě nedávno našel Huawei P20 a to je oproti mé staré P8 Lite úplně jiná třída, přátelé! Ty fotky jsou dokonalé. Někdy se povede i taková, kterou bych ze zrcadla lovila dlouhým štelováním (akorát focení se clonou a rozostřené pozadí je v mobilu na mě moc umělé, to zrcadlovka zvládne mnohem líp). 

Vyvolaná fotka 10x15 cm focená mobilem

Vyvolaná fotka 10x15 focená zrcadlovkou

Leona

Fotím zrcadlovkou Nikon a teď už hodně i mobilem (přiznejme si to, je vždy po ruce, a tak s ním zachytíte i ty správné momentky). Mobil mám něco přes rok a vybírala jsem ho i na základě toho, jak fotí. Nakonec mám Huawei p20 Lite a jsem s ním spokojená.

Mirka

Asi jako skoro všichni, fotím nejčastěji mobilem (Huawei P30Lite), který mám po ruce téměř pořád a je opravdu hodně jednoduché zachytit s ním momentku. Myslím, že když je fajn počasí a dost světla, tak fotí opravdu hezky. Líbí se mi, že se při focení dá jednoduše nastavit i funkce clona, nebo portrét, kde to udělá takové to rozmazané pozadí. Není to samozřejmě tak dokonalé, jako z foťáku a zkušené oko to hned pozná, ale když člověk není profesionální fotograf a fotky pořizuje na běžné dokumentování svého života, tak je to maximálně dostačující. Pokud jezdíme na větší výlety, bereme i zrcadlovku, se kterou fotí hlavně manžel.

Petra

Fotím nejčastěji mobilem (Xiaomi Redmi note7), protože je jednoduše stále po ruce. Pokud jedeme na výlet, je nějaká větší událost (třeba narozeniny) nebo jedeme na dovolenou, sahám po zrcadlovce (Canon). A jak mi poradila moje drahá šéfová, nejdůležitější je před focením utřít čočku!!!

Silvie

Čím fotím? Dneska každý telefon v rukou amatéra fotí líp než předražený foťák v rukou amatéra, co si myslí, že se s tím jednou naučí. Nechme foťáky fotografům a kupte si pořádný telefon. Hlavně, máte fotky rovnou všechny v nějakých složkách a můžete si je třídit a vybírat a upravovat rovnou v telefonu.

Valika

Čím fotím záleží od toho čo fotím. Moje pohľadnice alebo článok do PA jednoznačne so zrkadlovkou. Aj doma si niektoré veci odfotím s veľkým foťákom pokiaľ chcem do albumu dať veľkú foto, ale trvá dlhšie kým si ich vytlačím. Veci do Happy planner alebo Travelers notebook s mobilom.

  

V následující odkazech najdete další tipy, co se focení týče:


JAK na AUTOPORTRÉT - jak to udělat, aby se fotky vás taky dostaly do alba

JAK fotit dětské oslavy - jak fotit a jak si to užít!

TIP na netradiční fotky - focení vlastních nohou dává fotkám úplně jiný rozměr 

Tipy, CO fotit na podzim - jak taky mohou vypadat podzimní fotky v albu

Jak se dostat před objektiv - článek od Lucky o tom, že i když všechno dokumentuje foťákem, měly bychom na fotkách také být

Tipy, CO fotit do alba - článek s nápady, když dochází inspirace

5 tipů pro lepší fotky MOBILEM - nejlepší foťák je ten, který máme u sebe. 



12 komentářů:

  1. Holky diky! Právě vybírám nový mobil, tak se mi to moc hodí!

    OdpovědětVymazat
  2. Jani, děkuju že jsi přidala ty odkazy na foto články, popravdě jsem už zapoměla kolik jsem jich napsala a připomnělo mi to, že teď málo fotím každodenní život. A to je škoda. Takže to jdu napravit 😘

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem sama taky koukala, co všechno jsi dala dohromady!!! Takové poklady ❤️❤️❤️

      Vymazat
  3. Taky budu vybírat novy telefon, takže se mi vaše tipy víc než hodí! 😘

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělé holky , ty odkazy jsou taky suprové, nečetla jsem všechny a zde jsou pěkně pohromadě. Myslím že každá si najde přesně to co chce a co mu vyhovuje tak jak radíte. Mohu jen souhlasit :-) . Denně fotim mobilem ( iPhone 11PRO ) , na dovolené a když chci fotit pro radost či portréty beru Nikon 5100 s pevnou 50mm .
    Moc se těším na pokračování . Měla bych dotaz na Ivu- jelikož taky používáš jablíčko ( já taky ) prosím tě v čem vytváříš koláže v tabletu ? To bych potřebovala poradit . Děkuji mooc :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Blani, díky moc za sdílení tvých zkušenosti, to se taky hodí vidět, jak to máte i vy. Ivca na tvoji otázku snad odpoví, ale určitě se dozvíš víc v následujících pokračování ❤️

      Vymazat
    2. Už se těším , děkuji moooc 😘

      Vymazat
  5. Naše krásné zažitky fotíme super zoomem Panasonic LUMIX FZ1000 a samozdřejmě také mobily Samsung A71, který nás moc překvapil výbornou kvalitou fotek. Umí formát 21:9 což je nádherné v přírodě. Má také výbornou přední kameru pro selfička. Má 4 objektivy a tím si poradí v každé situaci. Ve vodě, na padellbordech a pod vodou fotíme odolným Panasonic FT7. Ten je také super. Můj telefonek HONOR 8PRO také hodně využívám na focení. Děkuji za zajímavý článek a těším se na další informace

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Irenko, to je super! Děkujeme moc za sdílení tvých zkušeností ❤️

      Vymazat
  6. Ahoj, i já už pomalinku uvažuji nad tím, že bych zkusila vydat buďto nějakou knihu nebo nějaký katalog s mými fotografiemi, ale stále jsem taková trochu líná a mám z toho i docela dost strach. V minulém roce jsem z bazaru sehnala i docela dost velké množství různých foťáků, takže to chci tak nějak i příběhově proložit, tak uvidím no :)

    OdpovědětVymazat

Pin It button on image hover