pondělí 16. ledna 2023

Jak na vyšívání / DENISA

Ahoj všichni. Dneska to bude víc o čtení, protože bych se s vámi chtěla podělit o své vyšívací know-how. Tak pojďme na to!

Nachystáme si vše, co k vyšívání potřebujeme + předlohu a nějakou podložku, na které budeme papír dírkovat. Může to být polystyrén, o něco lepší je korková podložka, no já osobně si vždy sednu na gauč, na kolena si dám polštář a dírkuju na tom polštáři.

Jako předlohu používám vyšívací šablony od Lory Bailory nebo jakýkoliv obrázek z internetu. Stáhnu si ho, upravím si velikost a vytisknu. Pak už ho jen přilepím na čtvrtku washi páskou a přes něj začnu dírkovat.

Předlohy všemožných nápisů si tvořím v Canvě nebo ve Wordu. Napíšu text, vyberu font, upravím velikost, vytisknu a pokračuju stejně.

TIP – až budete s dírkováním hotové, vytištěnou předlohu nevyhazujte. V případě nápisů nebo složitějších tvarů by se vám mohlo stát, že se ve spleti dírek nebudete orientovat. Pak jen stačí mrknout na předlohu. 

Je jen a jen na vás, jakou pomůcku si k dírkování zvolíte. Šídlo, jehlu (určitě s náprstkem)… Mně se nejvíc osvědčil špendlík s kulatou hlavičkou. Dírkování je bezbolestné a na rozdíl od šídla

Malé dírky jsou fajn, když se rozhodnu vyšívat jen s půlkou vlákna. Myslím to tak, že si ustřihnu kus bavlnky a ten rozdělím na polovičku po třech vláknech. Tenká bavlnka by ve velkých dírkách nevypadala hezky.

Takto se vyplatí vyšívat když:

  • chcete ušetřit bavlnku

  • nechcete příliš výrazný obrys

  • nadpisy – hlavně pokud vyšíváte obrysy psacích písmen, může se stát, že linie, které budete vyšívat budou příliš blízko sebe. S „nerozdělenou“ bavlnkou byste musely použít i jehlu s větším očkem a hrozilo by, že se dírky při vyšívání protrhnou a vznikne jedna díra.

TIP – když vyšíváte dvě čáry blízko sebe, připravte si dírky lehce „cik-cakovito“, ať nejsou  příliš blízko sebe.


Pokud se rozhodnu nechat bavlnku nerozdělenou, i tak si nejprve udělám dírky špendlíkem. Na toto vyšívání používám tupou jehlu, která má očko akorát velké na bavlnku. Následně si tou jehlou dírky zvětším a vyšívám. Vy ale klidně můžete použít šídlo nebo jiný způsob, který vám bude vyhovovat.

Takto vyšitý obrys je výraznější a skvěle se hodí, když máte barvu v barvě.

Foto výše - tupá jehla, bavlnka v jehle, záběr nadírkované části, která je z části vyšitá, z části dírky zvětšené a z části malé aby byl vidět rozdíl.


Rada na závěr - vybírejte si kvalitnější, hladké bavlnky. Jednou jsem si ve snaze ušetřit objednala příze z Číny a bylo to peklo. Šmodrchaly se, dělaly se na nich uzlíky a navíc jednotlivá vlákna netvořila pěkný hladký provázek, a tak ani výsledek nestál za nic. Tento příklad je sice extrém, ale po čase ty rozdíly uvidíte i v galanterii. Osobně mám nejradši DMC Mouliné a bavlnky od Lory Bailory.


Vyšívání je pro mě relax a nejvíc se mi na něm líbí, že si můžete vyšít prakticky cokoliv. Čísla, nadpisy, pozadí… Určitě nejsem žádný vyšívací mistr a ani jsem „neobjevila Ameriku“, ale budu doufat, že vám tento článek možná v něčem pomůže a třeba se odhodláte do toho taky píchnout. Děkuji, že jste dočetli až sem a mějte se moc krásně.


2 komentáře:

  1. Toto je mega toto vyšívanie, fantázia, vďaka za tieto rady a tipy . Ľubica

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuju ☺️ Třeba vyzkoušet, je to vysoce návykový relax 🖤

    OdpovědětVymazat

Pin It button on image hover