úterý 26. září 2023

Jak na... EMBOSSOVÁNÍ / ADÉLA

Embossing je technika, která mě před pár lety úplně okouzlila. Když se ponoříte do světa papíru a scrapbookingu postupně zjišťujete, kolik různých pomůcek a materiálu existuje a co vše zvládnete s přehledem i sami doma. Při embossování vytvoříte nádherný reliéf a přidáte svým papírovým projektům další rozměr. Rozlišujeme studené embossování, kdy motiv vznikne vytlačením/lisováním a tzv. horký embossing, při kterém se narazítkovaný motiv posype práškem a pak zapeče horkovzdušnou pistolí.

Začneme horkým embossingem.

Budete potřebovat:

  • razítko
  • embossovací médium – speciální inkoust, který je průsvitný a je to takové „lepidlo“, které přichytí prášek. Můžete využít i pomalu schnoucí inkousty.
  • embossovací prášek – najdete je v různých barvách a taky „jemnostech“. Nejradši mám ty, které mají ještě označení „detail“. Jsou jemné a zachytí se i na tenké linky. Vždycky se hodí mít bílou a nezavrhujte ani průhlednou. Tu totiž můžete kombinovat s barevnými inkousty nebo dělat zajímavé efekty na kraft čtvrtce.
  • horkovzdušná pistole – ta celé kouzlo dokončí, roztaví prášek a zapeče ho. Pamatuji si, že jsem své první kousky tavila nad plotýnkou v kuchyni nebo v toustovači.

Celý proces je fakt jednoduchý. Průsvitným inkoustem narazítkujte text/obrázek.

Posypte práškem a to, co je navíc, sklepněte a dejte zpět do kelímku.

(Takový malý tip. Pokud nějaký prášek používáte často, dejte si ho do ploché krabičky a vše pak posypávejte pomocí lžičky přímo nad ní. Přebytečný prášek vám spadne do krabičky a tu jednoduše zavřete a schováte.)

Teď přichází na scénu horkovzdušná pistole. Nedávejte ji moc blízko k papíru, aby se prášek netavil moc rychle a neudělal bublinky. Po chvíli se prášek roztaví a udělá krásný plastický efekt.


K textu přidáte pár výseků a máte super vánoční přání.

Skvěle vypadá, když bíle embossovaný motiv vybarvíte akvarelovými barvami. Vystouplé okraje barvu jemně udrží a nepustí za hranici obrázku.


Tuhle techniku zkuste, i když nemáte vzory, kde je prostor k vybarvení, ale mají spíše plné plochy.

Teď se přesuneme ke „studenému embossování“. To vzniká díky embossovací kapse, do které vložíte papír a následně projedete strojkem typu Bigshot, Spellbinders Platinum atd.

 Plastovou kapsu otevřete a dovnitř dáte připravený kousek čtvrtky.

Tady bohužel žádná alternativa typu toastovač není, potřebujete vyvinout opravdu velký tlak a bez embossovacího strojku se neobejdete. Po projetí najdete takto krásně vytlačený motiv.

Obě techniky můžete samozřejmě kombinovat a embosovat si nápisy třeba na pruh pauzáku.

Možná jste se setkali i s papíry, které mají jinak probarvené jádro. To vypadá nádherně spolu s vytlačeným motivem, který lehce přejedete brusným papírem a vnitřní část ještě více odhalíte.


Embossování je velice zajímavá a zábavná technika, která stojí za vyzkoušení!


POUŽITÝ MATERIÁL A POMŮCKY:
Pokud některý materiál nebo pomůcka není skladem a ty ji nutně potřebuješ, nevěš hlavu! Dej si hlídacího psa. Jakmile to bude možné objednámenaskladníme a emailem tě informujeme.

2 komentáře:

  1. Ahoj Adélko, tak tento tvůj příspěvek mi přišel jako na zavolanou. Zrovna se zabývám tématem embosování a taky pořízením Big Shotu ... když budou přece ty Vánoce! Díky moc a taky už se těším na papírové Vánoce s Tebou, jsem přihlášená do kurzu, Staňka P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, jsem ráda, že tě článek poposunul ke skvělému rozhodnutí "přát si Bigshot" :))) Ten (a řezačka) je vlastně pomůcka, bez které už si to ani neumím představit. Krom embossování samozřejmě i vyřezává a nakupování šablon se brzo stane novou závislostí. Na společné tvoření už se taky moc těším. ;)

      Vymazat

Pin It button on image hover