sobota 12. srpna 2017

Máš týden čas? Udělej si EXPLODING BOX!

Ne, nadpis dnešního článku Pavlíny tě nemá odradit! Je ale čestné na začátku přiznat, že na tuto povinnou scrapbookovou jízdu prostě potřebuješ čas.



Jsem rychlík, takže jsem vyrobila za týden hned dva boxy - jako dárky pro moje náctileté holky k narozeninám. Každý box skrývá zhruba šedesát fotek. Fakt šedesát! Neplánovala jsem to tak velké, ale nešlo přestat...

Na konci článku najdeš VIDEO pro inspiraci.

Co budeš potřebovat?

4 ks scrapbookových papírů 12 x 12 vyšší gramáže (3 na box a jeden na víčko)
různé zbytky papírů, které ti budou k vybraným designům ladit
fotky, tzn. moc fotek!
různé drobné ozdoby - samolepky, nápisy, šňůrky, enamelky...
řezací podložka + nožík
nůžky, pravítko, tužku
oboustranná lepící páska, suchý zip samolepící, 3D lepítka


Vytvoř si základ

Designy papírů vyber buď k tématu fotek nebo k osobě, která ji dostane. Každopádně ale vybírej papíry s vysokou gramáží. Vystříhni si tři základní formáty boxu. Měření křížů věnuj velkou pozornost - je to totiž taková past. Základ čtvrtky je sice vždycky čtverec, ale na přesné třetiny je rozdělený jen ten největší. Vnitřní už mají jiné rozměry. Rozměr čtverců mají vlastně jen základny a čtyři vnější strany. Podívej se radši na návod:




 Můžeš se rozhodnout, jestli vystříhneš tvary křížů nebo papír jen nastříhneš (neodstříhneš celé ty krajní čtverce) a rohy přeložíš. Je to praktické - vzniknou ti rovnou základy skrývaček nebo kapsiček. Já jsem kombinovala - nastřižený a skládaný mám jen ten prostřední díl.



Další krok je co tvůrce, to jiný názor. Někdo říká, že je pohodlnější všechny tři základny k sobě slepit až jsou naplněné fotkami, někdo je lepí hned. Já je lepím hned, protože ten zmatek, kdy se polotovar neustále rozpadá, by mohl být zkázou celého projekt. Tak si vyber :)

Můžeš si rovnou vyrobit i víčko, které by mělo být o cca 3 mm větší než základna krabičky. A nebo si to můžeš nechat na později (jako já). Až budeš mít pocit, že box nikdy nedoděláš, bude se ti hodit práce s menší náročností na kreativitu. Takový oddechový čas...


Začíná to fotkou

Potřebuješ moc fotek a v různých formátech. Proboha jak začít? Když říkám, že jich mám v boxu cca šedesát, tak v pohotovosti jich bylo zhruba o 10 kousků navíc. Nemusíš mít ale box plný fotek, můžeš vepsat vzkazy, citáty, lepit ozdoby. 

Doporučuju na začátek vybrat zhruba šest zásadních a samozřejmě i zdařilých fotek, které budu v boxu největší. Fotky, které chceš zachovat velké a jsou obdélníkové, budou ideální k přestižení, poskládání... prostě k různým skrývačkám. Fotky ale nepřehýbej - nebude to hezké. Vždycky je řízni a pak přilep s milimetrovou mezenou. V přehybu to pak půjde i líp skládat.




Další várky fotek navybírej na tisk v menších formátech - skvělé jsou seriály momentek. Předem si rozhodni, jaké "hýbací" prvky bude mít tvůj exploding box a naplánuj fotky a formáty přímo pro ně. Vůbec se neboj použít i míň kvalitní fotky z mobilů. Moje jsou všechny z mobilů! Když už je kvalita katastrofální, vždycky si můžeš pomoct černobílou verzí. Na úpravu fotek a hlavně vytváření koláží z různých malých formátů doporučujeme online fotoeditor zdarma picmonkey.com.

Povinná jízda

Je to jak v krasobruslení. Exploding box prostě musí mít své povinné prvky, aby to byl skutečný zážitek. Tvůj exploding box bude to pravé, když bude obsahovat co nejvíc možností něco otevřít, rozvázat, když někde něco vyleze... pak je úspěch zaručený.
Podívej se, jak se jmenují ty nejběžnější prvky. Neboj, vypadají složitě, ale nejsou. Jenom vědět, jak na to. Zadej si do hledání na youtube tyto názvy (+ slovíčko tuotrial) a vyjede ti spousta video návodů:

Waterfall card 
Při výběru, kam vodopád umístit, počítej s tím, že bude dost prostorový. Dobře ho přilep, drží na základně jen malinkou částí! Vodopádů dej klidně i několik. To se neomrzí.



Double slider card 
Tuto vychytávku doporučuju umístit na největší základnu, protože se ti bude líp vyrábět v co největším formátu. Co si budeme namlouvat - je to titěřina. Podívej se, že je to fakt jednoduché a když pak na jedné straně zatáhneš a na druhé straně to vyjede... je to prostě wow!



Swing card 
Rozkládací kartička z kategorie "přitom taková blbost" na dvě fotky. Ale podívej se radši na návod. Já jsem to na poprvé nedala :)




a pak jsou věci, na které video návod nepotřebuješ:

Obálka + šňůrka
Vytvoř si malou obálku (moje je dokonalá díky udělátku od WeR Memory Keepers), ale dá se zvládnout i bez ní. Nemusíš ji slepovat dohromady - šňůrka s přilepenými fotkami se pak bude pohodlně vytahovat i vracet zpátky. Obálku drží zavřenou kousek suchého zipu.



Harmonika 
Poskládej z proužku papíru jednoduše harmoniku, vlep fotky a z delších konců vytvoř přehyb opatřený znovu suchým zipem.



Okýnka
Když už nevíš co, udělej okýnko. Všude může něco vykukovat.



Šňůrkovaná
Pro zvýšení napětí "co tam asi je" můžeš skrývačku pojistit šňůrkou. Já ji mám namotanou na dvou hřebíčcích neboli brads



Zdob, zdob, zdob
Použij nápisy, enamelky, flitry, různé papírové výseky, ozdoby... ale nepřeplácej to. Hlavní je jako vždycky fotka. Použij ozdoby taky přímo do fotky. Vyřádit se můžeš na víčku krabičky. 



Uff...
Exploding box je dárek sám o sobě, ale můžeš ho (tak jako já) použít jako vytuněnou krabičku na dárek a umístit ho do něj. Moje holky v nich měly jelínkové brože, po kterých dlouho toužily. Takže radost na druhou.

Přeji hodně zdaru, jestli potřebujete poradit nebo jen povzbudit, napište. A ukažte nám svoje hotové exploding boxy na FB nebo Instagramu.



10 komentářů:

  1. Panečku to su vychytávky 👍 niektoré poznám ale double slider card nie a vyzera to super, to musím vyskúšať 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj, je to úplné kouzlo a je to úplně jednoduché. jenom vědět jak.

      Vymazat
  2. Neuvěřitelně vymazlené boxy! Jedna vychytávka lepší než druhá! Nejvíc jsem si užila video, tam teprve všechny ty hračičky dokonale vynikly!

    OdpovědětVymazat
  3. Jo jo to video je super, bez toho by to nebolo ono, veľká vďaka 😘

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to je velikánský mazec. Nic tak dokonalého a úžasně vymazleného jsem ještě neviděla. Brada mi spadla až na zem.

    OdpovědětVymazat
  5. Mohu se zeptat, kde jste fotky sehnala a jaké formáty?

    OdpovědětVymazat

Pin It button on image hover