čtvrtek 10. srpna 2017

ORGANIZACE PRACOVNY

Organizace: Skladování vyřezávacích šablon
JANA V.

Když se mi před léty začaly kupit vyřezávací šablonky – má scrapbooková vášeň, začala jsem řešit i jejich skladování. Zpočátku (asi 4 roky nazpět) jsem to řešila tak, že jsem měla několik magnetických listů přilepených washi páskou na nábytku hned vedle pracovního stolu.
 
Výhodou je, že vidíte vše najednou, ale nehodí se už moc pro maličké šablony a když jich začne obecně přibývat. Takže jinak. 
 
Na trhu existují různé systémy, které nejčastěji spočívají v tom, že máte šanon s magnetickými stránkami nebo s kapsičkami (podobné jako na razítka) nebo nejčastěji kombinace obého, tedy magnetická destička se dává do průhledné kapsičky a ta do šanonu. Tento systém se mi líbí moc, je přehledný a skladný, ale chtěla jsem něco uživatelsky příjemnějšího. Rozumějte, když se chystám tvořit, vytahám si obvykle materiálu mnohem víc než použiju a nebavilo by mě napřed listovat šanonem, vyndávat z několika kapsiček destičky a pak to nakonec celé vracet zpět. Potřebuju něco, co je přehledné, ale zároveň dobře a rychle přístupné.
 
Můj závěr ze všeho toho bilancování byl: šanon ne, magnetické destičky ano, průhledné kapsičky ne. Vyhovuje mi kartotékový systém místo šanonu (stejně řeším i skladování razítek, k vidění TADY a TU); snadněji z něj cokoli vyndám a nejpoužívanější věci se přirozeně kupí vepředu. Kapsy jsem nechtěla, protože by mě zdržovalo vyndávání. Magnetické listy mi ale na kovové šablonky přijdou super, zbývalo jen vyřešit, aby z nich šablony neopadávaly a nezachytávaly mezi sebou , apod. (když nejsou v kapse)
 
Celý systém „destiček v kartotéce“ jsem si nakonec vyrobila k obrazu svému a postup vám dnes ukážu. Je to trochu pracnější, ale pokud pojedete manufakturně, tak zvládnete za odpoledne spoustu destiček. A zároveň je mi jasné, že nemá asi každý tolik šablonek, co já (možná Jani S. – co?), takže budete hotoví rychle.
 
Kromě magnetických listů jsem použila slabší karton (1mm), oboustranku, glossy lepidlo, lepidlo v tyčince, obyčejný bílý kancelářský papír, řezák, pravítko, nůžky a řezací podložku.
 
A teď přijde ta manufaktura: na každou destičku jsem si nařezala:
 
- karton o požadovaném rozměru destičky. Já mám 13*17,5 cm (už si nepamatuju proč jsem se pro tento rozměr před lety rozhodla, ale držím se ho...)
- bílý papír o stejném rozměru
- magnetický list a o 4 mm menší z každé strany (čili o 8mm kratší na šířku a na délku)
- spoustu 4mm proužků kartonu
- jeden větší proužek kartonu; na šířku stejný jako šířka destičky (u mě 13 cm), na výšku jsem měla 2 cm + zkosené 2 strany.
 
Na podkladový karton jsem nalepila samolepící magnetický list. Kolem něj jsem 4mm prostor zaplnila proužky kartonu nalepené Glossy accentem.
 
Proužků jsem si dopředu narýsovala na karton spoustu a stříhala nůžkami.
 
Poté se celá deska překryje bílým papírem (tento krok je možné v pohodě vynechat). Lepila jsem kombinací lepidla v tyčince (přes magnetický list) a Glossy (po okrajích přes proužky kartonu).
 
V tuto chvíli máte zpevněný magnetický list, ale aby šablonky hezky držely a neodpadávaly třením destiček o sebe, je šikovné udělat destičkám rantlík. Udělala jsem jej ze dvou vrstev kartonových proužků. Aby se v kartotéce destiček také dobře listovalo je jeden proužek na kratší straně nahrazen širším kouskem kartonu. (Snad je vše z obrázků patrnější..)
 
První vrstva rantlíku; na jedné kratší straně lišta pro listování a případné popisky...
 
Dvojitý rantlík
A hotová destička.
Se šablonkami a popiskami z dymo štítkovače. Původně měla být ještě každá lišta destičky ozdobená výseky z dané destičky z barevných papírů. Hezké by to možná bylo, ale myslím, že by časem opadávalo a vadilo při listování. Taky je varianta karton přetřít. Mě se ale surový karton líbí, stejně jako maximální jednoduchost a funkčnost destiček.
 
Zbývá destičky do něčeho umístit. Destičky jsou se šablonkami relativně těžké, tudíž se v tom nesmí převrátit (v kartonové krabici by se tak asi stalo). Mně se jako šikovná kartotéka náhodou namanula překližková krabice od vína. Má přesně rozměry, které se mi hodí – vejdou se mi dvě řady destiček vedle sebe a není zbytečně hluboká ani vysoká.
 
Šablonkovou kartotéku mám umístěnou na odkládacím stolku spolu s Big Shotem a pár odstřižky bílých papírů.
 
V praxi to funguje tak, že když se chystám na stránku, kde chci šablonky použít, tak kartotéku prolistuju, vytáhnu vybrané destičky a z nich přendám šablonky, které možná použiju na jednu volnou prázdnou destičku, kterou jsem si udělala navíc (po zkušenostech, kdy se mi připravené maličké šablony těžko hledaly na zabordeleném stole pod nánosy...). Vytáhnu si jich vždy víc a na konci pak zase vše vrátím.
 
 
Tak snad jsem někomu pomohla:-) Také máte úchylku jako já, že skladování musí být na oko hezké a vše musí být pěkně po ruce? A jak skladujete šablonky vy?

8 komentářů:

  1. Jani, to je prostě bomba! Úplně lituji, že jsem nepočkala s nákupem šanonů ... :) Jsou sice krásné, ale přesně jak říkáš, vyndávání šablon je nepraktické. K množství se radši nevyjadřuji. Na to, jak dlouho "sbírám", jich je poněkud víc. ;) Co dodat ... rozumím Ti! A díky za tip! Až rozdýchám ztrátu, možná se odhodlám k předělání systému - jen nevím, zda byjedna krabice stačila. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, Jani, to jsou přesně věci které člověku dojdou až užíváním. Je řada dalšího scrapového materiálu, který se nějak skladuje sice úhledně ale neprakticky a to se postupně snažím čím dál víc odbourávat:-)A do krabice by ses určitě vešla, já tam těch destiček mám, ehm ehm, 20, a místa je pořád dost:-D

      Vymazat
  2. Ja odpadnem 😲 To už je aky level ukladania šablon, proste 👍 veľmi praktické ( dobré veci nie sú zadarmo takže pekne treba vynaložiť námahu 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! No co Ti budu povídat, ta radost, že jsem si to vyrobila růčo fůčo a jen za náklady magnetických listů, se taky počítá:-)

      Vymazat
  3. Jani krasa! A ty stitkove nadpisy vypadaji super :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Luci! Jj, dymo pomalu začínám po letech zase oprašovat. Jen škoda že potvůrka neumí háčky/čárky :-(

      Vymazat
  4. Vymakanej systém. Já těch svých několik šablon mám v obalech od CD. Žádná krása, ale pro mne postačující.

    OdpovědětVymazat
  5. Tak ten ovšem nemá chybu :) Už vím, až jednou (?) pořídím Big Shot a začnu kupovat šablony, od koho obšlehnu pořadač ;)

    OdpovědětVymazat

Pin It button on image hover