pátek 14. srpna 2015

DIY enamelky

ENAMELKY
Monika Pestrová

Krásné léto! Tak schválně … Jakou máte doma zásobu laků na nehty? Ne, že bychom si teď šli lakovat nehty, ale nějaký ten lak na nehty se vám v dnešním DIY bude hodit. Vyrobíme si totiž vlastní enamelky. A moc se omlouvám za kvalitu fotek. Svůj velký foťák jsem totiž ve středu půjčila bráchovi na focení velké svatby a můj kompakt mi manžel včera nechtě odvezl do práce … Takže pár fotek je foceno tabletem :)

Co budeme potřebovat:
klasickou kancelářskou děrovačku
kancelářský euroobal (slída na papíry A4)
rolátko se snímatelnou lepící páskou
různé barvy laků na nehty


Nejprve si na kancelářský euroobal (či jinou měkkou fólii) naneseme pomocí rolátka snímatelé lepidlo v pruzích, na které si pak budeme lepit vyseknutá kolečka z fólie, aby se nám při tvoření enamelek nehýbaly.


Pak si vezmeme děrovačku, sundáme z ní ten zadní kryt, abychom dobře viděli, kam děrujeme a začneme z pevné průhledné acetátové fólie vycvakávat kolečka. Získáme tak základ pro enamelky o průměru cca 0,6 cm. Já jsem prostě vycvakala děrovačkou vždy 2 kolečka najednou na jedné straně fólie – jako když bych dělala dírky do papíru, pak jsem se zase posunula o kousek níže a tak jsem pokračovala do té doby, než jsem měla celou jednu stranu fólie procvakanou. Pak jsem vycvakaný kousek ustřihla a zase jsem děrovala dál. Velmi rychle si tak vycvakáte potřebný počet základů na enamelky.


Vycvaknutá kolečka si postupně nalepíme na pásky snímatelného lepidla, které jsme si udělali na kancelářskou (či jinou) fólii.


Teď si vezmeme lepidlo Glossy Accents a pomalu budeme dávat na každé kolečko dávku tohoto lepidla. Nebojte se dělat vysoké „kopečky“ – když Glossy zaschne, tak se trochu smrskne, takže se nebojte množství. Ale na druhou stranu vám musí Glossy hezky zůstat na vyseknutém kolečku. A také je potřeba dávat pozor na bublinky. Snažte se, aby se vám do úzkého hrotu nedostal vzduch. 


Takto nanesete Glossy na všechna kolečka, která jste si vycvakli – záleží na tom, kolik enamelek budete chtít. Doporučuji nechat Glossy aspoň 24 hodin pořádně zaschnout a ztvrdnout.


Když bude Glossy zaschlé, tak můžete začít barvit „enamenky“ lakem na nehty. Já jsem pro ukázku vybrala hned několik barev laků. A už teď vím, že budu určitě muset rozšířit svou sbírku laků ještě o nějaký žlutý a zelený :) Doporučuji také nechat pořádně uschnout – klidně přes noc. A pokud máte doma Miracle Gel od Sally Hanson, tak ten funguje báječně. Nejvíc se mi osvědčily laky matné a perleťové a neměly by být moc tekuté. Také je dobré, když má užší štěteček. A vůbec se nebojte použít laku víc. Mějte na paměti, že enamelka by měla být obarvena ze všech stran a až dolů do krajů.


Pokud se vám stane (jakože se vám to stane – mě se to stalo několikrát :), že lakem „přetáhnete“ – vůbec nic neděje. Jen vezmete třeba párátko a lak okolo kolečka otřete. Na podložce může zůstat a enamelka bude neporušená.


A tady jsou již všechny enamelky, které jsem si takto vyrobila.


Ještě vám ukážu projekt, na který jsem enamelky použila. Je to stránka z našeho 32. týdne – tedy minulý týden. A jediný důvod, proč mám takhle „aktuální“ týden je ten, že teď mám od bráchy půjčenou tiskárničku Selphy. A vypadá to, že si jí asi hned příští týden také pořídím :) Takže shluk barevných enamelek můžete vidět skoro na každé kartičce. Jako základ jsem použila úžasný aktuální PL kit od Papero amo a pracuje se s ním moc krásně.


Tady jsem pro vás vybrala detaily použitých enamelek. Plnohodnotné fotky celé této dvoustrany pak najdete na mém blogu.


Tak doufám, že jsem vás trochu navnadila a už se těším, až se nám s vašimi „domácími enamelkami“ pochlubíte třeba na Facebooku nebo na Pinterestu v galerii Papero amo.
Krásný den.
Monika

12 komentářů:

  1. to je úžasný nápad, určitě vyzkouším :o)

    OdpovědětVymazat
  2. Super nápad, zkoušela jsem to stejně, jen bez podložních koleček z folie, protože laků mám přes stovku a nevím, co s nimi (už si nehty nelakuju), ale taky jsem zkoušela pečené enamelky z korálků a byly ok, jen na mě moc velké. Můj problém je, že nejraději spotřebovávám ty nejmenší velikosti enamelek v balení a pak mi zbývají tuny a tuny větších, tak bych uvítala balení jen těch mini:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělý nápad a když bych si vyřezala raznicí i různé tvary jako srdíčka a hvězdičky, tak by to šlo taky!!! Určitě to vyzkouším!

    OdpovědětVymazat
  4. Monika odpadnem !!! toto by mi teda nenapadlo !!! super !!! určite vyskúšam :-) ďakujem za super inšpiráciu

    OdpovědětVymazat
  5. Moni, úžasný návod! A enamelky vypadají, aspoň podle fotek, jako originální! Ty seš vážně šikulka :o)

    OdpovědětVymazat
  6. paradni postup, Moni!!! dobre je take pouzit voskovany papir misto acetatove folie, na ten se neprilepi a trosicku to urychli praci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Voskový papír se může použít, ale ta tečka z acetátová fólie tvoří základnu pro tu enamelku, takže je pevnější a lépe drží tvar. Ale je to také možnost nanášet Glossy přímo na voskovaný papír :-)

      Vymazat
  7. Na YouTube jsem viděla jednu také zajímavou metodu výroby enamelek - z korálků. Jenom je poskládat na plech, dát do trouby a za pár minut je hotovo.

    OdpovědětVymazat
  8. Tak to je úžasný nápad a ještě lepší provedení - od originálu k nerozeznání. Musím taky zkusit (Verča Sembolová)

    OdpovědětVymazat
  9. Můžu se zeptat na tu selphy je dobrá? uvažuji o koupy. Jaké jsou z toho fotky dají se přirovnat k fotolabu na počkání?

    OdpovědětVymazat

Pin It button on image hover