neděle 16. srpna 2015

PROJECT LIFE day

TITULNÍ STRANA
Irena

Letos jsem úplně vzorná a stále aktuálně stíhám Project Life, kde každý týden dělám dvoustranu. Někdy se mi to vymkne a vytvořím něco málo navíc, proto mám v polovině roku plné album :) 

Ještě by se tam něco malého vešlo, ale nebudu to přehánět, stejně musím založit nové album na příští půlrok. A to znamená co? No to znamená to, že potřebuji novou titulku.

Mám ráda všechny možné pomůcky, které na scrapbook můžu využít, proto jsem neváhala a pořídila jsem si i novinku – svařovačku (pájku) Photo Sleeve Fuse Tool. Je to vtipné, kolik na to v angličtině potřebují slov :) Při prvním použití pájky jsem si říkala, že ji asi nepotřebuji, že to nebyla dobrá koupě, že mi to nejde! No ale pak jsem to konzultovala s jinými majiteli a nakonec jsem ji vzala na milost a vytvořila jsem pomocí této pájky titulku pro své nové album.
Důležitá je skleněná podložka, která musí být hladká. Použila jsem poprvé skleněné prkýnko, které je mírně hrbolaté a to není OK. Připravila jsem si pravítko, tužku, z papíru vystřižené šablony, flitry, velkou třicítkovou kapsu, vhodnou barevnou čtvrtku a zdobení na stránku.


Z papíru jsem si vystříhala písmena MY. Je jednodušší, když si papír na šablonu přeložíte napůl a vystřihnete souměrně obě strany. Je to rychlejší. Šablony vystřihněte z papíru vyšší gramáže a obkreslete je na líc stránky, kterou použijete. Kdo má plotr, má tu práci ještě jednodušší, prostě to vyřízne.


Na skleněné podložce se dá hezky řezat skalpelem, takže pomocí kovového pravítka a skalpelu vyřízněte písmena ze stránky.
Teď je nejvyšší čas stránku dozdobit, než ji zavaříte do fólie. Zvolila jsem jen jednoduché nalepení černých výřezů, ale je to na vás, jak si to odekorujete.
Stránku vložte do fólie a připravte si pájku. Důležité je, ji nechat hodně rozpálit, nechala jsem ji 10 minut. Možná by stačilo i méně. To musíte vyzkoušet. U pájky je i pravítko s mezerou pro rovné pájení, ale vůbec jsem toto pravítko nepotřebovala a podle ruky (hrana vystřiženého písmene vás navede) jsem písmena po obvodu svařila, kromě horních spojů.


Trochu jsem koumala, jak to udělat, abych ty flitry neměla tam, kde nechci, a nakonec jsem použila klasický kornoutek smotaný z papíru a s jeho pomocí to bylo raz dva hotové a ani jeden flitr se nikde nezatoulal. Jak jednoduché :)


Nasypala jsem vše, co jsem potřebovala, využila jsem modrou a trochu zlaté.


Svařila jsem horní nezatavené hrany a všechny flitry byly tam, kde mají být! Foto je spíše orientační, je lepší držet pájku ne úplně vodorovně s podložkou jako třeba když držíte tužku a ani ne úplně kolmo na fólii, protože se pak hůře točí kolečko. Takže v tomhle si musíte najít svou cestu a na jedné zkušební fólii zkoušet a zkoušet a neházet hned flintu do obilí.


Můžete tímto způsobem udělat jakékoli tvary, zvolila jsem si cestu menšího odporu a zvolila jsem písmena, kde jsou rovné linky a ne třeba B, P, O nebo Q :)


Určitě si pájku vyzkoušejte, myslím, že se začíná stávat mou kamarádkou. Přece jen mám velkou sbírku cukrů a potřebuji si svařit své sbírkové fólie. 

Tvoření je radost ženy!

10 komentářů:

  1. To je luxusní! Perfektní nápad! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za optimismus Irčo, taky ji mám a na první pokus jsem z ní rostla. Jelikož je to pro mě asi jediná cesta k PL/nesnaším předpřipravené kapsy/ tak se s tím budu prát dát a ty jsi mi dodala naději, že to nejsou vyhozené peníze.)Simona

    OdpovědětVymazat
  3. Utírám tu klávesnici a sbírám si čelist :-) Bomba!

    OdpovědětVymazat
  4. paradni, Irisko!! tahle ruzna chrastitka nemaji chybu!

    OdpovědětVymazat
  5. Tak to je neskutečně hustý.... Fakt super... !!! :-D

    OdpovědětVymazat
  6. Irenko, vypadá to famózně!!! Jenom pokaždé obdivuju, kam na ty nápady chodíš... :oD

    OdpovědětVymazat
  7. Děkuji ženy, než jsem to vyzkoušela, tak jsem nevěděla, jestli to půjde :-) Ale je to fakt rychlé a jako každé chrastidlo je to efektní na té stránce. Asi by to sneslo i více zdobení, ale byl to první experiment, tak uvidíme příště, co přijde za nápad :-)

    OdpovědětVymazat

Pin It button on image hover