úterý 25. srpna 2015

Technika by...Denisa

KOLÁŽ
Denisa


Dneska nás čeká malba  nůžkami :). Právě takto definoval techniku koláže malíř Henri Matisse. V zásadě člověk nemusí ani umět malovat, vystačí si s tím, co namaloval či vyfotil někdo mnohem talentovanější a použít se dá opravdu vše, často i to, co má těsně před smrtí :). Textil, papír, plasty, provázky, kov …cokoliv, co je ploché.


Další nespornou výhodou koláže je možnost vrstvení. Dá se tedy říci, že můžete vrstvit a vrstvit, co hrdlo ráčí, až  Vás výsledná plocha chytne za srdce. Jinými slovy, případné chybičky lze vždy šikovně zamaskovat a dělat jakoby nic :). 


Když už jsem zmínila výhodu, tak honem sem i s jedním nešvarem, a to je spousta papírečků, ústřižků všude dokola, co zůstane po divokém nájezdu na staré noviny či časopisy. Aaale co, pořád  víc poetické než kupa špinavého nádobí :) po nedělním obědu.

Od samotné koláže, která nevystupuje do prostoru, je už jen malý krůček k nespoutané 3D verzi, a sice k asambláži. Já se vrhla původně na MM koláž a skončila samozřejmě u asambláže. Neplánovaně, prostě si to samo našlo cestu do prostoru :). Vím já, jak se to stalo?!

Na tvorbu koláže budeme potřebovat nůžky (případně můžeme motivy rovnou trhat), lepidlo (stačí i obyčejné tyčinkové), akvarelový papír, časopisy. To je nezbytný základ. Pokud máme v plánu i cosi více… tak Matt (Gloss) Medium Gel, fixativ ve spreji či akrylový lak ve spreji, Gelatos, olejové pastely, permanentní fixy, razítka, akrylové barvy, štětce, špejli, houbičku či pěnový váleček, vlhčené a papírové ubrousky, staré papíry na krytí ploch.

Připravíme si akvarelový papír a uskládáme útržky či ústřižky papírů. Jakmile se nám kompozice líbí, přilepíme. Je dobré po nalepení vyhladit plochu kreditkou a zbavit se tak bublin). Začínáme s většími tvary, detaily přijdou na řadu později. Je nutné každou vrstvu lepení zafixovat buď akryl lakem, gel mediem či fixativem. Vše se dá sehnat v lesku či matu. Usušíme. 

Abychom sjednotili plochu a dodali ji trochu patiny, připravíme si lazuru z akryl barvy a gel média. Necháme max minutku proschnout a pak ubrousky setřeme lazuru skoro všechnu pryč. Usušíme. Je vhodné vystínovat obrysy tvarů, které chceme vyzdvihnout. Toto můžeme provést naředěnou akryl barvou, štětcem naneseme tenkou linku po okrajích motivu a prsty rozmažeme do ztracena. Opět zafixujeme a usušíme.

Můžeme přidat různé čáry máry pastelami. Jelikož máme povrch uzavřen fixativem či gelem, můžeme nepovedené čáry mazat stále dokola vlhčenými ubrousky. Jakmile jsou čáry máry hotovy, zafixujeme, usušíme. V jakékoliv fázi můžeme dodávat další a další útržky. Nezapomenout na fixaci a usušení.

Může se stát, že nová plocha je zbytečně přeplněná,  původní kompozice vzala za své a na papíře nám vládne zmatek. Promyslíme si, které plochy by bylo vhodné upozadit, zvolíme si tvary a budeme překrývat akrylkami. Stačí si dané místo olepit starou washi páskou a houbičkou natupovat jemnou vrstvu akrylové barvy nebo plochy ohraničit starými papíry či šablonami. Pokud jsme nanesli příliš hrubou vrstvu, otiskneme na ni papírový ubrousek, klidně i víckrát. Tím odstraníme přebytečnou barvu.


Další hravý efekt (po nanesení ne příliš jemné vrstvy akrylové barvy) vytvoříme nahodilým 
máráním nehtem či špejlí. Vznikne tím vyrytý motiv. Plochu můžeme dále orazítkovat voděodolným inkoustem. Jakmile jsme spokojeni, koláž naposledy zafixujeme.

Pokud chceme mít 3D dílko, dodáme prostorově výrazné předměty. Tady se meze nekladou. Běžné jsou třeba vršky od lahví, štětce, příbory, krabičky, kamínky, součástky, střepy, přírodniny, mince, oděvy, obuv, bižuterie,nádobí. 

Já zůstala při zemi a zvolila barevné knoflíky, dřevěné kostičky, plastové srdce a hrubý špagát. Samotnou asambláž jsem posléze podlepila 1 cm hrubým kartonem a nalepila na rub 3D plátna, jehož rám jsem zvýraznila chevron washi páskou.


Spousta koláží či asambláží obsahuje i text, jakési motto či myšlenku autora. K tomu výborně slouží různé nápisy, číslice, písmena, kterých jsou časopisy plné. Stačí si jen vybrat a poskládat, co je nám libo (ano ano, jako vyděrači :)).

Ta moje je tak trošku humorným zamyšlením nad nevázaností vztahů současného světa. A sice…10 milenců je asi moc, I guess.





Tímto veselým (nebo cynickým?) poselstvím se pro dnešek loučím a těším se na příště! Na nic nečekejte, poskládejte si a slepte, co Vás právě tíží či uchvacuje!
Denisa

Žádné komentáře:

Okomentovat

Pin It button on image hover