pátek 23. ledna 2015

DIY 3D Project life titulka s okénkem


PROJECT LIFE 3D KARTIČKY S OKÉNKEM
Monika Pestrová

Nevím jak vy, ale pokaždé, když zasednu k pracovnímu stolu a mám se pustit do tvoření dalšího týdne mého PLka, tak první věc na které se „zaseknu“ .... je titulka :) Mé tvořivé já volá po změně a už nechce stereotyp „razítko – washi páska – samolepka“ :-) A tak jsem hledala jsem nějakou inspiraci, jak své titulní stránky ozvláštnit. Dnes vám ukážu, jak si jednoduše vytvořit takovou 3D titulní kartičku s okénkem. Okénko je samo o sobě krásné a ozdobné, a my ještě použijeme pěnová písmenka, neboli „thickersky“ – jak jim říkám :-) Ale není nutné takovouto kartičku použít jen na titulní stránku – každý ji může použít dle své fantazie.

CO BUDEME POTŘEBOVAT:

  • bílou (či jednobarevnou) kartičku o velikosti 4x6 nebo 3x4 (základová kartička)
  • barevnou scrapbookovou čtvrtku či kartičku (takovou, aby se vám barevně hodila k danému týdnu) – oříznutou jakoby o číslo menší, než je jednobarevná základová kartička
  • zakulacovač rohů
  • pěnovou abecedu = „thickersky“ – 2 barvy (jedny neutrální barvy jako pozadí, druhé výraznější pro vyniknutí nápisu)
  • vyřezávací šablony na okénko (je jedno jaký bude mít tvar – kolečko, čtvereček, srdíčko ...) + Big Shot (či jinou vyřezávací mašinku)
  • pěnová 3D kolečka/čtverečky
  • washi pásku (pro přichycení vyřezávacích šablon a kartiček)
  • drobnosti dle vašeho uvážení na následné dozdobení kartičky (razítka, inkousty, ozdoby ...)


 

POSTUP

1. Na barevnou kartičku si umístíme vybranou vyřezávací šablonu do míst, kde chceme mít okénko. Vyřezávací šablonu si přichytíme kouskem washi pásky, aby se nám okénko „nehnulo“ a projedeme Big Shotem (vyříznutý tvar si schovejte pro další použití na své projekty).

2. Pak si kartičku s vyříznutým okénkem umístíme na základovou kartičku a obyčejnou tužkou si na té spodní kartičce vyznačíme, kde bude okénko – abychom věděly, kam máme umístit nápis a kde pak bude pozadí. Horní kartičce zakulatíme rohy.


3. A teď už to chce jen trochu trpělivosti :) Do vyznačeného okénka umístíme titulek/nápis z výraznějších písmenek – ať už to bude číslo týdne nebo jiné slovo. No a potom oblepujeme náš titulek druhými písmenky do takové „koláže“. Také si na základovou kartičku vyměřte a nalepte samolepící 3D kolečka/čtverečky, abyste pak na ně měly místo a nezalepily si to místo koláží z písmenek. Vygumujte si rámeček, který jste tam tužkou naznačily.




4. Když máte hotovou koláž z písmenek, je na čase ozdobit horní kartičku. Tu ozdobíte dle své fantazie. Ozdobenou kartičku nalepíte na připravená 3D kolečka/čtverečky a je hotovo!

Pár tipů na závěr: Pokud šetříte ve svém PL místo a nechcete „tlusté“ kapsy, nemusíte dělat koláž z pěnových písmenek, ale z obyčejných samolepících písmenek. Když už máte vypotřebovanou nějakou abecedu, krásně tak využijete zbytek nepotřebných písmenek nebo písmenka, která se v našich slovech moc nevyskutují – g, f, y, w. Můžete také hlavní titulek udělat v bílé barvě a koláž poskládat z barevných písmenek – rovněž tak upotřebíte nevyužitá písmenka. A že nemáte vyřezávací šablony a Big Shot – nevadí … titulka může být na čisté kartičce bez okénka – jen písmenka okolo nápisu poskládáte do určitého tvaru.


Tak jsem zvědavá na vaše 3D titulky :)
 Pochlubte se s nimi v pinterestové galerii Papero amo!

6 komentářů:

  1. super nápad ! to by sa dalo využiť aj na pohľadnice ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to je super nápad,už mě nudí klasické kartičky ze sad,určitě vyzkouším...taky se mi líbí , že se využijí nepotřebná písmenka

    OdpovědětVymazat
  3. Moni, kartičky máš moc krásné! Taky se na takovou úvodku chystám :-)

    OdpovědětVymazat

Pin It button on image hover