pátek 16. ledna 2015

DIY razítkování s velkými razítky

NEBOJME SA VEĽKÝCH PEČIATOK
Valeria

Prajem Vám opäť krásny deň, dnes by som sa chcela zamerať na veľké pečiatky. Na Paperoamo môžete nájsť niekoľko dizajnov, ktoré sú jednoducho úžasné. Chcela by som vám napísať zopár trikov a tipov ako ich používať.

Začnime so základným delením. Veľké pečiatky môžu byť:
* rubber stamp / cling stamp - používame s akrylovým blokom (neviem či toto pomenovanie má slovenský alebo český ekvivalent )
* drevené razítko ( wood stamp ) - gumová pečiatka je prichytená na dreve, akrylový blok nepotrebujeme :-)
* penové - gumová pečiatka je prilepená na veľkej a hrubej pene.



Pre lepšiu predstavivosť - porovnanie s veľkosťou tradičnej pohľadnice.


Jediná nevýhoda rubber aj wood stamps je ich nedostatočná dĺžka. Ako vidíte na obrázku šírka postačuje v obidvoch prípadoch, ale dĺžka nie. Pečiatka je kratšia ako bežne používané pohľadnice. Nie je to nič strašné :) Buď dodatočne skrátite pohľadnicu alebo sa ju snažíte vycentrovať :) Tento problém vyriešili výrobcovia výrobou ešte väčších pečiatok. Rozmer 6x6 inch by takéto nedostatky už nemal mať a navyše sa dajú používať horizontálne aj vertikálne. Aj Paperoamo má v ponuke väčšie o rozmere 14x14 cm :)


Ako vidíte pečiatky sú naozaj veľké 
a pracovať s nimi klasickým spôsobom je dosť nepraktické.
Čo teda budeme potrebovať ?
veľkú pečiatku, papier, atramentovú podušku, extra papier tzv. krycí


S veľkými pečiatkami sa pečiatkuje odzadu :) Pečiatka zostane na stole, 
na celú plochu aplikujete atrament, dáte papier a prikryjete krycím papierom.


Robíme to opatrne, aby sme nepohli s papierom. Krycí papier je tam len preto, aby sme si nepošpinili prsty / ruky :-) Buď pritláčame prstami - postupne prechádzame po celej ploche a tlačíme, aby sme mali krásny obrázok.


Alebo použijeme pomôcku na to určenú. Valčekom prechádzame po celej ploche. Je to užitočná pomôcka. Nemusíte používať len takýto profesionálny ... akýkoľvek valček pomôže, v kuchyni sa určite nájde niečo čo je fajn :)


A tu je výsledok :)


Ja preferujem pracovať s extra papierom, ktorý potom prilepím na pohľadnicu, ale nemusí to byť pravidlo :)

Teraz si ukážeme ako postupovať v prípade, že chcete pečiatkovať priamo na pohľadnicu. V prvom rade si ju zlepte snímateľným lepidlom, nie pernamentným :) Ako vidíte mne rozdielne farby lepidla nestačia, tak to mám ešte aj napísané :-)


Aplikujte atrament na pečiatku. Vidíte aká je zlepená pohľadnica pekne rovná ?


A tu je výsledok :-)


Nakoniec pohľadnicu opatrne otvorte a odstráňte lepidlo trením. 
Ide to ľahko a nezanecháva to žiadne stopy


Možno si poviete a čo s tým ? Mňa najviac oslovila veľká pečiatkaFind the magic. Podľa mňa je perfektná :) Tak som sa hrala a experimentovala a tu je výsledok, ktorým sa môžete nechať inšpirovať:

Ako základ som použila tzv. kraftpohľadnicu
a pigmentovú razítkovaciu podušku v hnedej a bielej farbe.


Sivá je tiež dobrá :-)


Kombinácia black & white je neprekonateľná v obidvoch smeroch. Aj čierna farba na bielej pohľadnici, aj biela farba na čiernej pohľadnici :) Ešte som použila aj čiernu razítkovaciu podušku na sivom podklade.


Nezabudnime však ani na modrú :-) 
Tá najviac vpravo je dofarbená akvarelovými farbami


No a potom som už mala chuť na nejaké farby :) Ako základ som použila akvarelový papier, vodeodolnú razítkovaciu farbu a vyfarbila písmená akvarelovými farbami. Zo všetkých možností sa mi to páči asi najviac :-) Ako tabuľa v škole :-)


Napadlo mi ešte skombinovať rôzne farby. Použila som rôzne farby od Memento Dye Inks a výsledok podľa mňa tiež stojí za pozornosť :-)


Poslednou možnosťou je horúci embosing na akvarelový papier - postup asi pozná každý :) Väčšie ryhy nám umožnia ľahšie maľovanie písmen, prípadne sa môžeme hrať aj s Distress atramentmi.


Na záver ostáva len skonštatovanie, že práca s veľkými pečiatkami je sranda :)
Dúfam, že to skúsite aj vy. Veď mať toľko rôznych pohľadníc nie je zlé, však ? :)


Zaujímali by ma vaše skúsenosti s veľkými pečiatkami. 
Radi s nimi pracujete ? Dáte im šancu ? :)

6 komentářů:

  1. tak velkou peciatku nemam ani jednu, budu to muset napravit, vypada to bajecne! diky diky! PS: ta tvoje slovencina mi tak krasne ladi do ucha :))

    OdpovědětVymazat
  2. janka dakujem ! :-) si velmi mila !!! :-))) urcite aspon jednu skus a som rada, ze sa este stale rozumieme :-) je to super.

    OdpovědětVymazat
  3. S velkými razítky pracuji vcelku pravidelně ... Když razítkuji na přáníčka, tak také používám tuto techniku - papír na razítko. Jen nepoužívám váleček, ale malý akrylový blok :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ahoj monika. čím viac fanúšikov budú mať veľké razítka, tým väčší a lepší výber budeme mať. tak sa teším, že aj ty si ich veľký fanúšik :-)

      Vymazat

Pin It button on image hover