čtvrtek 22. ledna 2015

Technika by...Denisa

PĚKNĚ "VYPEČENÉ" GESSO
Denisa

Gesso se poslední dobou v scrapbookingu skloňuje snad ve všech pádech a spousta z Vás ho už má doma a byla by velká škoda nechat ho zahálet a nebo jen tradičně používat jako podklad pro barvy. Dneska si ukážeme super jednoduchou techniku, jak využít gesso pro vytvoření úžasné textury. Jak já říkám „koláče bez práce“ :)

K tomuto malému zázraku nám bude stačit pouze gesso, papír o vyšší gramáži, špachtle či nůž a horkovzdušná pistole. 


Jak na to.. na papír naneseme špachtlí vrstvu gessa (čím bude větší, tím bude efekt znatelnější), ale zase to nepřeháníme :). No a teď doslova patláme špachtlí po vrstvě gessa nahoru od papíru a zase dolů na papír. 


Vznikne nám taková „měsíční krajina“ s brázdami a krátery. Jakmile máme povrch dostatečně zvrásněný, usušíme z malé vzdálenosti asi ze 3-4cm zprudka horkovzdušnou pistolí. Gesso se bude postupně nafukovat, budou se tvořit bublinky a bubliny, některé prasknou, splasknou. Získáme opravdu efektní reliéf, který bude ještě kouzelnější po nastříkání barvami. 



Pozor spreje Color Bloom od PM a Heidi Swapp nejsou na toto ideální, protože se potřebují zcela vsáknout do papíru. Gesso naopak papír jakoby impregnuje a jeho nasákavost se výrazně snižuje. Pokud bychom použili tyto barvy, povrch zcela neuschne a zůstane lepkavý napořád. Takže zvolíme cokoliv jiného, vodovky, naředěné akrylovky, Ecoline, Lindy´s Stamp Gang spreje, tuše…

Tato technika má široké využití od ATC, PL kartiček, MOO kartiček,  přání, LO, zdobení různých předmětů až po art journal. Já ji ráda používám právě pro art journaling. A tady je má lednová dvoustránka. Lijavec.


Jako barvy jsem zde použila LSG spreje, Ecoline a Silks. A pár detailů: 




Snad jsem Vás dnes navedla trošku novým směrem a možná i některé nadchla pro vyzkoušení mixed medií. Každopádně, pokud něco „upečete“, rozhodně se pochlubte v naší Pinterestové galerii. Už teď se těším na Vaše parádně „vypečené“ projekty.

4 komentáře:

  1. no nejenze je to nadhera mesicni, ale ty verse ... hluboka krasa!

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkné. Je pravda, že při použití nevhodné barvy jsme tak trochu v háji. Lepí to stále i více než dva roky. Vyzkoušeno!

    OdpovědětVymazat
  3. Krásná stránka do Art Journalu. Já někdy gesso používám i místo texturovací pasty přes šablonu :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Moc pěkné, efektní nápad! :-)

    OdpovědětVymazat

Pin It button on image hover