pátek 24. července 2015

DIY fóliovanie v laminátori

DIY FÓLIOVANIE V LAMINÁTORI
Valeria

Krásny horúci piatok všetkým prajem :-) Dnes som si pre vás pripravila super špeciálny návod. Iste si spomínate, ako som pred pár mesiacmi popisovala najnovší trend zameraný na zlaté fólie. Medzitým som veeeeľa skúšala, hľadala a napokon aj kúpila tieto fólie ( jednu som dostala :-)) 

Mám fólie od obidvoch spomínaných značiek ( Therm O Web aj Minc Foil od Heidi Swapp ) a podľa mňa sú všetky rovnako úžasne lesklé :-) Najdôležitejšou pomôckou je laminátor. Tento kúpil môj budúci svokor v LIDLI, je super a asi ho už nevrátim :-) 


Veľa sklamaní a nepodarkov bolo spôsobených nesprávnym výberom fólie. Chcela by som zdôrazniť, že to musia byť termo fólie. Nie obyčajné fólie alebo zlátenkové vločky. Nefunguje to, verte mi. 


Ešte by som na začiatku chcela zdôrazniť, ktorá strana na fólii je správna. Všetky fólie majú dve strany - peknú farebnú alebo vzorovanú, ktorá musí byť vždy navrchu. Vnútorná strana je skoro stále strieborná, niekedy viac matná, ale vždy strieborná. Môže to byť problém v prípade, že  si kúpite  obyčajnú striebornú fóliu. Existuje aj strieborná fólia s hviezdičkami, ktorú uvidíte aj na niektorých mojich ukážkach. Je to jednoduché pravidlo: Vždy sa pozeráte na krásnu lesklú fóliu :)


Začnime prvým spôsobom, pri ktorom si vytlačíte vlastný text na LASEROVEJ TLAČIARNI, nie na atramentovej. Ak nevlastníte takúto tlačiareň, môžete si dať svoj text vytlačiť vo Fax Copy alebo inom podobnom zariadení s kancelárskou technikou. 


Fólia je v rolkách, takže si ju nastrihajte na menšie kúsky v potrebnej veľkosti a priložte na text, ktorý chcete pozlátiť. 


Podľa oficiálneho postupu vložíte papier s textom a fóliou 
medzi kancelársky biely papier. 


Takto pripravený papier vložíte do laminátora. 


Papier prejde laminátorom, ktorý prilepí fóliu na vytlačený text. Toto je hlavný dôvod prečo potrebujete laserovú tlačiareň. Pri atramentovej tlači sa farba vpije do papiera. Laserová tlačiareň pracuje s práškovou farbou, ktorá je schopná prilepiť na seba fóliu. Dôležité je nastaviť si 100% čiernu, žiaden ekologický alebo ekonomický režim pri tlačení.


Ako náhle vyjde papier z laminátora, je nutné prejsť cez text s rýhovacím nástrojom / bone folder. Toto je asi najdôležitejší krok z celého procesu. Neviem či som to videla v nejakom videu alebo návode, ale bez toho sa to jednoducho neprilepí. Môže sa stať, že  pri kvalitnejšom / profesionálnejšom prístroji to nie je nutné. 


Na obrázku vidíte ako sa fólia prilepila na text. Vraj sa dajú využívať aj "negatívy" fólie. Mne osobne sa to nepáči. Radšej obstrihnem nevyužitú fóliu a použijem na ďalší  projekt. Taktiež sa môže stať, že kvôli kancelárskemu papieru nebude vytvorené dostatočné teplo. Ja som veľakrát vložila papier do laminátora s fóliou len tak a s výsledkom som bola veľmi spokojná. Stroj funguje ďalej a nevidieť žiadne známky poškodenia. Pre lepší pocit vložte párkrát biely kancelársky papier do laminátora. Ak sa vytvorila nejaká špina, tak sa prichytí na papier. Ak fólia nechce spolupracovať, tak ju môžete prilepiť washi páskou. Len treba dávať pozor pri odlepovaní.  


Finálnym krokom je tešenie sa :-) 


Skúsila som pohľadnicu natočiť a odfotiť vo väčšej tme, aby ste videli ten neskutočný lesk. 


Druhou možnosťou ako dostať fóliu na pohľadnicu je spojiť ju s horúcim embosovaním. Pri tomto spôsobe môžete využiť všetky pečiatky, ktoré doma máte. Je vhodné použiť DETAILNÝ embosingový prášok, nie v klasickej veľkosti. Opäť pragmatické dôvody - menšie granulky sa skôr rozpustia v laminátori a lepšie prichytia fóliu. Skúšala som aj biely prášok, ale trochu to presvitá. Mne sa to nepáčilo, ale určite vyskúšajte :-)  Druhým dôležitým krokom je použiť antistatický púder. Chcete predsa krásny a jasný obrázok, nie ? 


Postup je úplne rovnaký. 
Rozdiel je viditeľný skôr vo výsledku, aj keď tento krát sa mi to celkom podarilo :-) 


Použila som tri rôzne fólie. 

Na záver mi v krátkosti dovoľte zhrnúť klady a zápory jednotlivých možností. 

TLAČ NA VLASTNEJ TLAČIARNI: 
- výhoda: máte vlastný text v perfektnej kvalite kedykoľvek ho potrebujete. V tomto projekte ste videli podklady k vytvoreniu svadobnej pohľadnice na želanie pre Peťu a Rada. Vytvoriť viac personalizovanú handmade pohľadnicu sa proste nedá :-) 
- nevýhoda: ak máte klasickú tlačiareň, vojde sa do nej len klasický kancelársky papier o hmotnosti 80 gm / m2 a to je málo. Potrebujete ho podlepiť a môže sa stať, že lepidlo bude presvitať.  

TLAČ NA PROFESIONÁLNEJ TLAČIARNI (FAXCOPY):
- výhoda: ak si vyberiete papier s vyššou gramážou, je to dokonalé :-) Ja som si vybrala asi 200 g a som veľmi spokojná
- nevýhody : takmer žiadne. Spomeniem len peniaze na tlač a benzín ... a hlavne nepečiatkujete. Trochu mi to chýba :-) 

HORÚCE EMBOSOVANIE: 
- výhoda: využijete všetky pečiatky, nadpisy, papiere aké doma máte
Nepotrebujete k tvoreniu počítač :-) 
- nevýhoda: mne sa zdá, že to nie je také 100% čisté, jasné, dokonalé, ostré .... Každý má iné očakávania ako aj nároky na finálny výsledok.  

Na záver by som sa chcela poďakovať za váš čas pri čítaní tohto žurnálu. Sama som prekvapená. Dlhší už asi nenapíšem :-) Budem rada, ak si techniku vyskúšate a napíšete ako sa vám páči. Ak náhodou nemáte laminátor, nezúfajte. Budúci mesiac vám predstavím techniky, ako dostať fóliu na projekt aj iným spôsobom. 
Krásne leto prajem ♥ 

11 komentářů:

  1. paaani, tak to je vycerpavajici clanek!!!!

    OdpovědětVymazat
  2. Perfektní článek s úžasným návodem. A výsledek vypadá fantasticky!!! :o)

    OdpovědětVymazat
  3. Perfektne prepracovaný článok, Valika, ako vždy! Obdivujem, že si mala trpezlivosť skúšať to dookola, až kým si neprišla na to, ako docieliť očakávaný výsledok. Ten lesklý efekt je skvelý. Teším sa na ďalšie projekty, ktoré s fóliami vyčaruješ :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristinka ty si zlata Za to moze povaha ;) Proste ma strasne stvalo ze tie Americanky to maju v tych videach vzdy doknale a ja nic:D ale verila som ze raz to dam :)

      Vymazat
  4. Super napsané. Moc díky za skvělý článek. Verča S.

    OdpovědětVymazat
  5. Skúšala som laminovanie podľa Vášho návodu, ale fólia si mi trocha otlačila aj na miestach kde nebolo nič predtlačené. Nevedeli by ste mi poradiť kde robím chybu? Super návod :)

    OdpovědětVymazat

Pin It button on image hover