pátek 2. října 2020

Jakou vybrat tiskárnu / Instax Share vs Canon Selphy / BLANKA

JAK SI VYBRAT DOMÁCÍ TISKÁRNU NA FOTKY


Ahoj všem, 

přeji krásný říjnový den. Cestování a dovolenou jsem si v létě užila o to víc, že se mnou letos po České republice poprvé cestovala i moje nová kamarádka a to je CANON SELPHY CP 1300. A  ona je ten důvod, proč já - obyčejný smrtelník - mohu napsat článek. I když více méně technický, zde, na úžasném inspirativním blogu těch TOP holek, o své zkušenosti s  výběrem domácí tiskárny.  Tak jde se na to  :-).




V prvé řadě bych ráda zmínila, že vím o spoustě malých, přenosných tiskárnách, ale já se rozhodovala mezi CANON SEPLHY CP 1300 Fujifilm Instax SHARE SP-3 - čvtvercové fotografie. A že to bylo težké rozhodování, o tom žádná!


Na INSTAX mě jako první navnadila Silvie a její úžasné TN ze Srí Lanky (TU) a Thajska (TADY), jestli jste neviděli, tak určitě mrkněte. Dostala jsem skvělé informace, mohla si ji vyzkoušet  na kafíčku, když přijela na rodnou Moravu, byla jsem na Instax Workshopu Paper Amo v Praze a byla jsem nadšená. 

Tohle je prostě úžasná paráda, jak na fotky do TN, zápisky, vedení Happy Planneru, svatby, akce s  přáteli, prostě  hračička, která je velmi IN  (ceny a info viz níže).


Co mi na ní vlastně vadilo?  Znáte všichni ten pocit, když je něco skvělého, ale pořád tam uvnitř vás vám něco říká, že to není 100%, něco tomu chybí ? Každá z nás dělá jiná alba, má jiné požadavky od fotek, má jiné plány s fotkama a přece všechny milujeme to, co děláme. Je důležité si ujasnit, co tedy má daná tiskárna splňovat a co s ní zamýšlíte tvořit.


Já měla jasno - více formátů, malé fotky do TN, ale zároveň příležitostné fotky do alb 12x12, 6x8, přáníčka, pozvánky, přenosná, vlastní WIFI, dobrá cena za foto a kvalita, co vydrží. 





Jak už jsem zmínila v příspěvku Rodina Papero amo, hodně fotím, jsem ale amatér, byť jsem prošla spoustu fotografických kurzů,  kvalitní fotografie jsou pro mě velmi důležité. Hodně si na tom zakládám. (To je asi taky důvod, proč na žádných rodinných fotkách nejsem, protože všichni ví, že udělat skvělou fotku pro Blanku je téměř nemožné, aby byla spokojená  - ach jó! ) 

Taky by tiskárna měla mít možnost různých formátů. A to Instax SHARE SP- 3 nemá. Canon Selphy CP 1300 tu možnost nabízí. Instax Share SP - 3  vám nabídne  jen jeden formát - čtvercový (i když je skvělý), ale to mi vadilo.


Ve starší diskuzi opět v  FB Rodině Papero amo (říkám, že je inspirativní !!!) jsem  narazila na dotaz ohledně tiskáren a v několika  komentářích byl odkaz na CANON SELPHY. Oslovila jsem spoustu holek se spoustou dotazů (tímto opět velké díky - holky, vy víte, které to jste!). 


Canon SELPHY CP 1300  používá sublimační tiskový systém, který zajišťuje kvalitu fotografií opravdu srovnatelnou s Fotolabem. Stálost barvy vydrží až 100 let, tudíž mě toto netrápí, to už tu asi nebudu :-)! Poslední vrtsva je ochranná proti vodě, poškrábání, otiskům prstů a inkoust je i hned naprosto suchý. Celkem zásadní věc, protože toto u INSTAXU nenajdete, používají chemický tisk. 



Můžete tisknout z různého zařízení  od počítače, tabletu, chytrého telefonu, USB karty nebo paměťové karty. Já používám ( tak jako asi většina z nás ) chytrý telefon, mám IPhone 11 PRO  a tudíž systém iOS, telefon podporuje tuto tiskárnu skvěle, žádný problém s instalací dvou aplikací, které potřebujete do chytrého telefonu stáhnout: SELPHY PHOTO LAYOUT a druhá: CANON PRINT . 

Samozřejmě tyto aplikace jsou i pro ANDROID. Aplikace SELPHY PHOTO LAYOUT - umožňuje několik možností, jakou fotografii požadujeme a co  s ní budeme dělat. Fotografie již v aplikaci neupravuji, jen buď otočím, nebo změnším a mohu samozřejmě přidat různé blbinky, což aplikace nabízí. Pak dám print, automaticky se to přepne do druhé aplikace CANON PRINT, potvrdíte a už tisknete. Cca 47s trvá tisk jedné foto. Paráda. 



Tady je důležité zmínit jednu zásadní věc a to, že tiskárna / názorně vyfocené na obrázku /  foto řízne cca o 0,2mm. Výsledná fotka je teda např. u pohlednice  ve velikosti 14,8 x 10 cm.

 



Já jsem to při koupi tiskárny věděla od ostaních, nicméně mi to nevadí. Když děláte TN, layout nebo velké stránky, moc neřešíte 2mm, vše stejně podkládám bílým papírem, pokud dělám příležitostně 12x12  stránku a zasouvám do kapes, tady seříznu fotku více, podlepím opět bílým papírem na požadovaný rozměr kapsy a vyřešeno. 

                                                                              ukázka kapsy 



Přestože preferuji / už z toho důvodu, že telefon mám stále u sebe / tisk z telefonu, může se stát, že nějakou fotku uloženou samozřejmě nemám či byla pořízena dávno a nebo je focena zrcadlovkou / vlastním Nikon 5100 / tak mám rychlé řešení. Ale nic převratného, to určitě znáte.


Fotografii z počítače si pošlu emailem v plném rozlišení, email vám zachová totiž tyto parametry, narozdíl od Messenger či WhatsApp, ty kvalitu zásadně snižují . Otevřu v telefonu email, uložím do fotek a ihned mohu tisknout. Pokud potřebuji, upravuji zásadně ve fotkách.


Náplňně do tiskárny: papíry + barva jsou dodávány vždy pohromadě v odpovídajícím počtu fotografií v setu. Skvělé a velmi praktické. Varianty RP a KP. Kupuji  KP - 108IN , píše se, že RP sada je kvalitnější, já v tom nevidím rozdíl. fotky 


Tiskárnu používám na TN, alba 12 x 12, alba 6x8, koláže , layouty a musím říct, že barvy a kvalita jsou velmi pěkné, jsem moc spokojená a pokud mám více fotek z dovolené nechám vyvolat ve Fotolabu samozřejmě. / já tisknu ve Cewe - fotolab, cena jednoho kusu je 2,50 Kč  + poštovné /. 




POROVNÁNÍ TISKÁREN


CANON SELPHY CP 1300               

pořiz. cena: 3.390,- Kč                    

cena za 1 ks foto: 8,- Kč                       

cena náplně: 890,- / 108 ks                    

rozměry foto: několik možností, koláže                     

tisk: termosublimační, stálá barva / poslední vrsta je laminační, zajišťuje tu stálost

fotografie: ihned suchá, lesk, pololesk

napájení: kabel , možnost dokoupení baterie / zatím nepovažuji za důležité /

síť: vlastní wifi                     

provedení: bílá, černá, růžová               

aplikace: Canon Seplhy ,Canon Print                   

podpora: iOS, Android                               


INSTAX SHARE SP - 3

pořiz. cena: 4.490,- Kč

cena za 1 ks foto: 22,- Kč

cena náplně: 445,- / 20 ks 

rozměry foto: 1 možnost - čtverec 62x62mm  

tisk: chemický-nestálý

fotografie: chvíli trvá než se dá použít, lesk, pololesk 

napájení: baterie, která se nabíjí

síť: vlastní wifi 

provedení: bílá, černá

aplikace: Instax SHARE

podpora: iOS, Android   


Obě tiskárny jsou malé, dobře přenosné, tady jsou výhody u obou stejné.



Uf. Tak a je to. Pokud jste došly ve čtení až sem, jsem velmi poctěna, moc si toho vážím, snad jsem Vás neunudila k smrti a tyto informace přece jenom  poslouží těm, kteří budou psát dopis Ježíškovi , budou mít narozeniny  či si udělají jen tak radost, protože si to přece my šikovné holky, které zajišťujeme další generaci naše vzpomínky ZASLOUŽÍME!
 

Ať už si vyberete  jakoukoliv tiskárnu dostupnou v dnešní době na trhu, vždy to  bude dobrá volba a proč? No protože jsem zatím nezmínila tu NEJVĚTŠÍ VÝHODU  tiskárny a to, že jsem konečně aktuální, mohu tisknout kdy chci a kdy mám čas, nečekat až  budu mít 100 fotek , mohu tisknout v přítomnosti daných dnů a tím snížuji velmi rychle svoje resty :-) A mám z toho velkou radost! Konečně mám letos aktuální alba a to je pro mě NEJ.


Já si pořídila k tomu obal na tiskárnu, stál 699,- Kč, je skvělý, je tam i dost místa na jiné věci, tudiž přihodím pár samolepek, TN a už fičím na dovolenou. 


Pokud máte jiné zkušenosti a nebo další, které jsem nezmínila, přece jenom ji mám zatím 1/2 roku,  budu ráda za jakékoliv doplňující informace. Taky se vám musím svěřit s jednou věcí. Holky, tohle byla  druhá  nejdelší věc, co jsem napsala  po své maturitní slohové práci, ovšem tu jsem psala snad před XXXX lety :-). 


Užijte si říjnové dny a třeba teď už víte, co si přát pod stromeček.

Blanka H.


Použité zdroje, čerpání informací - doporučuji shlédnout videa, skvělé.

https://www.youtube.com/watch?v=AmhPzSqHTsc

https://www.youtube.com/watch?v=rZ8d7pzHn1k

https://www.canon.cz/printers/selphy-cp1300/

https://www.canon.cz/printers/selphy-compact-photo-printers/

http://www.instax.cz/share-sp-3

https://www.instaxstore.cz/fujifilm-instax-share-sp-3-white-mobilni-tiskarna/


25 komentářů:

  1. Skvělé srovnání!! ... Jen opravím jeden údaj - fotky ze Selphy jsou o 0,2 cm menší (ne milimetrů) ... Tzn. cca o 2 mm. To jen aby v tom někdo neměl zmatek 😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moni děkuji , měla jsem tam překlep . Ano tak je to správně :-) děkuji moc

      Vymazat
  2. Se Selphy jsem celkem spokojená, pouze mi vadí, když si vytisknu fotku s bílým rámečkem, tak po odstranění perforovaných částí je jeden boční rámeček o kousíček užší. Zkoušela jsem na té straně udělat širší rámeček, ale bohužel to nepomohlo. Pokud dobře vidím, tak ti to dělá taky Blani. Máte na to někdo recept nebo to neřešíte?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milen ano taky , neřeším to , zkoušela jsem to vycenzrovat , posunout a nic , tudíž s tím počítám . Možná někdo jiný na něco přijde, mi to nevadí . Děkuji .

      Vymazat
    2. Jo a jinak parádní srovnání. Přečetla jsem celé. :-)

      Vymazat
  3. Blani, moc děkuji za článek👍😉 SKVĚLE!
    Moje krásné cestování a tvoření TNka na cestách si žádá hlavně fotografie. Musím se přiznat, že mne to tvoření bez fotek vůbec nebaví. Obdivuji všechny, které si připraví deník dopředu a pak jen nalepí foto a připíší zážitek. To já neumím. Já cestuji druhý rok s HP sprocket, fotečky 5x 7,5 cm i 10x 15cm za použití dvou papírů. Papíry někdy koupím i v akci na alze. Někdy se fotka vydaří, jindy je světlá. Tak asi tvůj článek rozhodl o výměně🤔

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Irenko tak to jsem moc ráda , přeji hezkého Ježíška 👌❤️

      Vymazat
  4. Mam to stesti,ze mam obe. Ani jednu bych nedala. Vic ovsem pouzivam svou ,,ruzovku,,. Jen obal jsem si koupila na Ali za pakatel

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to máš teda super , to závidím :-) , vidíš ten obal mě nenapadlo tam koupit :-) .

      Vymazat
  5. Chtěla bych se zeptat, jak to děláte s tiskem na cestách? Mám CANON SEPLHY CP 1300, ale tisk mi jde jen doma přes wifi, jinde se mi nedaří připojit..propojit s tiskárnou. Díky Kamča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kamčo, Blanka tiskne na dovolené z telefonu. Musíš si stáhnout dvě apky. Přečti si článek ještě jednou. Mám to taky vyzkoušené, funguje to dobře.

      Vymazat
    2. Dîky Milen , ano přesně tak to je. 👍

      Vymazat
    3. Tiskárna má svou vlastní Wifi , je třeba si stáhnout 2 aplikace které tě pak samy navedou . Tisknu z telefonu v karavanu v kempu kde žádná Wifi nenî, funguje to velmi dobře žádný problém , tudíž to půjde i Tobě. Kdyby jsi jeste něco potřebovala klidně mi napiš, ano ?

      Vymazat
    4. Mám stažené obě, bohužel to po mě stále chce wifi a polohu...Tak asi nemám dost chytrý telefon :-(

      Vymazat
    5. to není možné amoc mě to mrzí, pokud to funguje i ostatním stějně jako my a stějně jak to je v popisu- viz podívej se na stránky Canonu, kde je podrobný popis instalace a způsobu tisku tak chyba musí být jinde, ještě bych zkusila třeba podporu a nebo přímo si zavolej na Canon servis, také můžeš vzít tiskárnu a v obhcodě jako je Megapixel, atd, Ti určitě poradí už přímo. Zkusla bych tyto varianty. Někde je chyba v nastavení telefonu možná.

      Vymazat
  6. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  7. Blani, já chci ještě jednou poděkovat za tak super srovnání, :všechny info a fotodokumentáž... Ježíšek bude letos koukat, jak brzo mám vybráno 😊
    A musím teda zkonstatovat, že kromě krásných fotek a krásných stránek z nich, umíš i skvěle psát, úplná spisovatelka ❤ Ráda jsem si početla, díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Buruš moc Ti děkuji, to je milé, jsem ráda, že to bylo k něčemu a že ježíšek bude :-). Užij si ji a pak mi dej zpětnou vazbu :-). krásného a bohatého Ježíška :-)

      Vymazat
    2. Buruš moc Ti děkuji, to je milé, jsem ráda, že to bylo k něčemu a že ježíšek bude :-). Užij si ji a pak mi dej zpětnou vazbu :-). krásného a bohatého Ježíška :-)

      Vymazat
  8. Perfektní recenze a popit produktu. Uvažuji o zakoupení a zajímala by mě zkušenost děvčat,která mají takto vytisknuté fotky již delší dobu. Jaká je barevná stálost fotek? Děkuji. Iva

    OdpovědětVymazat
  9. Ivi, vÿrobce uvádí trvanlivost až 100 let.

    OdpovědětVymazat
  10. Dobrý den, tiskárnu Canon mám od Vánoc a do dneška super! Dnes se objevila (na čtyřech posledních papírech z jedné série) dvojitá čára/ rýha přes celou fotku. Zkusila jsem další papíry a problém trvá. Stalo se Vám to někomu? Moc děkuji za odpověď. Veronika

    OdpovědětVymazat
  11. Děvčata, také jsem si udělala radost a koupila si SELPHY 1300. jE ÚŽASNÁ, Krásné fotky pohlednicového formátu, pak i další varianty tisku na tento papír. Ale, pokud máte některá zkušenost, moc prosím o radu, dokoupila jsem druhý ten menší podavač na fotopapíry velikosti vizitek, 54 x 86 mm KC-36IP . Měly by jít i sloupnout vrstvičku a mít vlastně fotku-samolepku. Moc jsem se právě na toto těšila, myslím, že do deníků by to bylo perfektní. Ale skončila jsem u toho, že vložím do podavače papíry, podavač připojím k tiskárně Selphy a pak už se nic neděje. Dám tisk, ale nejde. Poradí mi, moc prosím, někdo???? Děkuji a opatrujte se, Jana

    OdpovědětVymazat
  12. My máme doma obyčejnou laserovou tiskárnu. Kupovali jsme ji asi před 5 ti lety a pořád funguje. V práci máme velké tiskárny, to je něco jiného. Hlavně když se sepnou kompresory, tak je to docela hukot. Teď máme jeden v servisu, protože se rozbil. Našli jsme si servis šroubových kompresorů , tak je tu teď o dost větší ticho :-) .

    OdpovědětVymazat

Pin It button on image hover