čtvrtek 9. března 2023

MÍŠA a její alba: část 2.

Ahoj holky!! Já vím, že teď máme všichni hlavu plnou nové kolekce Piknik na louce a určitě se těšíte na dávku inspirace právě z této jarní kolekce! Já tu ale pro vás dnes mám ještě pokračování mého únorového článku, kde jsem se rozepsala o svých fotoalbech a scrapbookových začátcích. Kdo článek nezaregistroval, může to dohnat tady.

Asi jste už slyšeli pojem Project life. Všechna moje alba jsou vlastně project life alba – jedná se o plastové kapsy s různým dělením, do kterých se vkládají fotky / kartičky /ozdoby… 


Celé kapsy se pak vkládají do desek s kroužkovou vazbou


Tento systém se mi od počátku líbil především proto, že:

  1. Pojme opravdu velké množství fotek, obzvláště pokud máte velký formát alba. 


  1. Oproti jiným typům alb (klasickým s papírovými listy) je tento systém velmi praktický hlavně, co se týče odolnosti. Naše děti si často a rády alba prohlížejí a já se přitom nemusím bát, že něco natrhnout nebo umatlají. Což je občas fakt prima být v klidu :-D 


  1. Stránky se dají vkládat v jakémkoliv pořadí. tzn, nemusím jet chronologicky, ale můžu přeskakovat a stránky doplnit později. Občas se mi i stane, že se třeba k fotkám z rodinné oslavy, které fotil někdo jiný, dostanu až po roce a není to problém, prostě doplním stranu a fotky jsou přesně tam, kde mají být. 

Za malou nevýhodu považuji to, že je třeba fotky přizpůsobit rozvržení stránek, což vyžaduje vždy o trochu více plánování nebo kolážování ještě před tiskem fotek. Přiznám se ale, že já jsem v tomhle docela líná a většinou si nechám vytisknout fotky v klasickém rozměru 10x15cm a pak teprve kouzlím. Maximálně nakolážuju na rozměr 10x15 dvě fotky. Takže ze mě si příklad asi neberte :-D Někdy je to totiž fakt tetris :-D Ale je to možnost, která třeba mně funguje. Mám taky pár svých oblíbených rozvržení kapes, kde vím, že vždy fotky nějak vměstnám -  ořežu. Například design kapes se čtvercovými okýnky mi přijde skvělý, protože většinu fotek na rozměr čtverce snadno ořežete.


Vyberu si tedy vždy skupinu fotek a pak k ní hledám vhodnou kapsu nebo kapsy.

A jak to je se zdobením?? 

Kromě fotek samozřejmě můžete do kapes vkládat i další věci. Nejčastěji kartičky, třeba takové jako prodávají holky v kitech nebo journalingové kartičky na psaní textů. Texty jsou podle mě velká součást fotoalbanezapomínejte na ně! Protože k fotkám patří i příběhy, data, historky, mezníky… Když jsem v roce 2017 začínala, psala jsem ručně na journalingové kartičky, což je vlastně nalinkovaný/tečkovaný/čtverečkovaný papír v určitém rozměru.


Psala jsem ručně a budu upřímá, strašně mi tenkrát vadilo, jak to v tom albu vypadá jalově. Postupem času jsem tedy začala psát texty na počítači


To je ale taky dost zdlouhavé, člověk musí zapnout počítač, napsat text, vytiskout, ořezat…Dost často k tomu v mém případě vůbec nedošlo a mám album samou díru. Rozuměj prázdné kapsy, které čekají na svůj příběh a nejspíš se ho už nikdy nedočkají. V poslední době jsem se proto vrátila k psaní rukou a zjistila jsem, že mi nejvíc vyhovuje psát tenkým černým fixem a pouze velkým tiskacím písmem. Každý si musí ale sám přijít na to, co mu vyhovuje nejvíc. 

Co se dalších textů v albu týče, mám ráda například lepení nápisů přímo na fotky. Je to určitě zajímavé ozvláštnění.



Občas taky texty píšu na pauzák. Třeba z tiskárny je ale třeba nechat text déle zaschnout, mně se občas rozmazává.



Obecně myslím, že jsem rok od roku ve zdobení střídmější a střídmější a moc nevymýšlím. Někdy mám stránku jen samou fotku, někdy přidám pár kitových kartiček nebo nějakou ozdobu, podle toho, jak se to zrovna hodí. Někdy míň, někdy víc. 



Více si teď hraju například s velkými layouty. K sérii fotek (například z výletu, oslavy…) si většinou udělám velkou 30x30 stránku, tu použiju jako úvodní a pak už jen zastrkám zbytek fotek do kapes bez většího zdobení. Album mi tak přijde „čistější“ a já se při tom ale dostatečně vyřádím


Jestli si pamatujete, v minulém článku jsem psala, že jsem v začátcích nebyla s alby spokojená a dokonce jsem to na chvíli pověsila na hřebík. Myslím, že to bylo právě proto, že jsem měla prostě pocit, že to má nějak vypadat. Jenže to, jak jsem si myslela, že to má vypadat, se mi vlastně nelíbilo a nemohla jsem přijít na to jak se mi to líbit bude. Asi to zní jako blbost, že? Ale je opravdu důležité najít si svůj styl a nemyslet si, že to jak to vidím u ostatních je přesně, jak to má být. Pokud se vám nelíbí stránky narvané kartičkami a ozdobami, neznamená to, že tohle není typ alba pro vás. Jen je třeba si to udělat přesně podle sebe tak, jak se to líbí vám.


Pokud máte sérii fotek, ke kterým se vám prostě žádné kartičky nehodí, tak je tam zkrátka nedávejte, nechte si je na příště a uvidíte, přijdou fotky, ke kterým se zas budou hodit jak prdel na hrnec.  Já jsem dospěla k tomu, že mám radši jednodušší stránky a občas si pohraju trochu víc (v poslední době i z časových důvodů)  a je pro mě radost si pak album prohlížet a to je pro mě znamení, že už jsem se našla. V prvé řadě to má být totiž hlavně radost - z procesu tvoření, ale i výsledného produktu. 


A ještě snad jedna poslední věc. Nevěšte hlavu, když nebudete mít perfektní stránky sladěné s fotkami tak, jak vidíte třeba na sociálních sítích. Ne každá stránka musí nutně být naprosto dokonalý adept „na výstavku“. Dokonalá bude totiž každá, kterou uděláte s láskou, s vašimi krásnými, i když možná mázlými, fotkami. V článku jsem vám ukázala střípky z mých alb a i když  jsou to stránky někdy už starší a někdy dost obyčejné, líbí se mi všechny vlastně i dnes.

Určitě mi tady do komentářů napište, jak to vidíte vy, jak to máte třeba se zdobením, zdobíte víc, méně? Našli jste už svůj styl nebo se stále hledáte? Ať se tu nevykecávám jenom já! :-D Každopádně se budu těšit zase příště, asi už u nějaké inspirace kitu Piknik na louce :-) Do té doby se opatrujte! Míša





POUŽITÝ MATERIÁL:

Pokud některý materiál nebo pomůcka není skladem a ty ji nutně potřebuješ, nevěš hlavu! Dej si hlídacího psa. Jakmile to bude možné objednámenaskladníme a emailem tě informujeme.

1 komentář:

  1. Krásný článek i stránky 🤩 občas se v tom sama ztrácím, jsem docela minimalista, ale kartičky se mi taktéž líbí. A pak vzniká můj nekončící boj, zda a jak moc zdobit 🙈😄 Krásná inspirace 👍

    OdpovědětVymazat

Pin It button on image hover