středa 6. ledna 2021

JAK NA FOTKY VE SCRAPBOOKINGU / část třetí / Jak kolážovat fotky

Náš fotkový seriál se přehoupl do své druhé poloviny, věříme, že té zajímavější. V prvním díle jsme se bavili o tom, JAK A ČÍM FOTIT a ve druhém zase JAK UPRAVOVAT A TŘÍDIT FOTOGRAFIE. Dnes se podíváme na to, jak fotky nakolážovat a v čem, abychom jich na jeden zátah vyvolaly co nejvíc.

SERIÁL "JAK NA FOTKY VE SCRAPBOOKINGU"

Jak a v čem kolážovat fotky

Stejně jako je to s úpravou fotek, každému vyhovuje jiný program a jakmile si něco zajedete, hned tak neměníte. Na blogu už několik let visí pár článků o kolážování a jak na to. Některé jsou staršího data, ale i tak vám mohou pomoci. Ty postupy se totiž většinou moc nemění (viz třeba dnes již placený PicMonkey a jeho bráška zdarma BeFunky). 

Canva - online editor fotek (návod na to, jak upravovat a kolážovat fotky v Canvě)

BeFunky - jak postupovat v tomto programu, který je rovněž online, najdete ZDE

Jak na velké koláže najdete TADY

kolážování fotek v programu PicMonkey ZDE - tento program je dnes již placený, ale lze pracovat v jeho bezplatném bráškovi BeFunky (velmi intuitivní a velmi podobný)

Úprava fotek na čtverec v programu Zoner Photo Studio je TADY.


ADÉLA

Všechny koláže dělám už ve dříve zmiňovaném Affinity Photo. Je to celkem povedená konkurence několikanásobně dražšího Photoshopu. Verze na tablet je za cca 500,- a pro Pc za 1290,-

ALENA

Koláže dělám na www.befunky.com . Je zdarma a pro mé potřeby dostačující. Nastavuji si rozměr 1228x1864, ten odpovídá fotce 10x15. Pokud netisknu do Happy Planneru dávám si bílý okraj (Spacing) až na 30 %.

JANA B.

Nekolážuji už určitě tolik jako dřív. Respektive málokdy fotku použiju jako celou koláž do jedné kapsičky. Spíš si koláže stříhám. Co nám zpoplatnili PicMonkey, přesedlala jsem na BeFunky a nedám na něj dopustit. Já jak si na něco zvyknu ... Rozměr si nastavuji na 1795x1205, neptejte se mě proč, mám to takhle zažito ještě z dob minulých :D Nejčastěji dělám koláže, kdy na jednu 10x15 cm fotku dám fotky dvě (tím dostanu fotky do malých kapsiček 7,5x10cm nebo chcete-li 3x4 inch).

Někdy také zvětšuji bílé kraje a tím se mi fotky zmenší. Takové potom podlepuji kartičkami a je to příjemné zpestření.

Do sešitů nebo TN deníčků kolážuji víc, nejčastěji tímto způsobem, kdy na jedné fotce mám fotky čtyři. To je pro mě taky nejmenší varianta fotky, do menších už nejdu.


A pak mám taky ráda tento způsob koláže, který jsem okoukla u Lucky.

VALIKA

Fotky tiež kolážujem hlavne na počítači a asi ako všetci využívam program Be funky. Avšak na kolážovanie často využívam aj moju tiskárnu Canon selphy. Ak si ju prepojíte s mobilom tak máte niekoľko možností koláže už priamo pri tlači.

Existuje možnosť vytlačiť si priamo fotku do PL o veľkosti 3x4 ale aj 4 fotky, ktoré sú ideálne pre môj Happy planner Classic. Aj vďaka tejto možnosti je to môj jediný projekt, v ktorom som aktuálna a krátky sklz rýchlo dobehnem. Ak sa vrátim zo super výletu alebo mapujem celý víkend v mojom TN tak si zvolím možnosť 8 malých fotiek. Akákoľvek možnosť vytlačiť si foto doma je na nezaplatenie. Tieto možnosti sú prednastavené. Ak sa mi do layoutu hodí iná kompozícia alebo potrebujem štvorce, tak si fotky resp. koláž upravím v aplikácii PicFrame priamo v mobile. Na Androide bola zadarmo, v Apple som zaplatila asi 2,50 €

IVA

Koláže si tvořím v programu PicCollage, protože mi BeFunky nepřirostl k srdci. PicCollage má verzi zdarma na vyzkoušení, ale pak se vám u koláže automaticky objeví vpravo dole značka PicCollage. Dá se to samozřejmě vychytat a dělat si koláže menší nebo si to odřezat. Mám plnou verzi a opět se dá platit měsíčně za 139,- Kč nebo ročně za 969,- Kč.

LEONA

Koláže fotek dělám taktéž v Zoneru a používám je hodně. Málokdy tisknu formát fotky 10x15. Na 8,5 x11 stránky, které tvořím, volím obvykle poloviční velikost (10x7,5) nebo různě dle potřeby. S přechodem na Big Happy Planner nejčastěji kolážuju fotky tak, aby se mi vešly do jednoho HP okýnka. A to dělám tak, že vytisknu na papír 10x15 tři fotky.

MIRKA

Koláže si dělám také v online programu Befunky.com - Collage Maker. Rozměr si nastavuji na 4000x3000 pxl, který mi pasuje, pokud tisknu na rozměr 10x15, ale i A4. Kolážování je v tomto programu šikovné a intuitivní, lze v něm jednoduše přidávat i ubírat chlívečky, zvětšovat/zmenšovat rozměr rámečku, či měnit fotky v koláži. Hotovou koláž si uložím rovnou do své složky v PC.

PETRA

Kolážuju v tom stejném programu – Photoscape – záložka STRÁNKA. Tady nastavím velikost stránky na 1795x1205(Pixel), což by mělo odpovídat velikosti fotky 10x15. Okýnka jsou přednastavená, stačí si překliknout v pravé části.

SILVIE

Fotky nekolážuju, protože je to podle mě blbost. Malé fotky vedle sebe jsou nepřehledné a nikdo z nich nic nemá. Čím větší jedna fotka tím lépe. Čím méně a pěkných velkých fotek, tím víc udrží pozornost ten, kdo si album prohlíží.


5 komentářů:

  1. Ahojky holky , mohu se zeptat ? BeFunky je ale placené na počítači ? Protoze když se na to dívám tak jen jedna koláž je zdarma a když chceš změnit tak ihned naskočí platba , je to zpoplatněné. Dělám něco špatně ? Doposud jsem používala PickMonkey. Jinak článek je právě skvělý , moc poučný , opět skvělá práce !!!! Děkuji moooc !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Blani. BeFunky je zdarma v osekané verzi, když si ji předplatíš, tak tam jsou funkce navíc, které se ve free verzi nedají dělat, jsou označené hvězdičkou v kroužku. Dělám někdy i několik koláží v jeden den a nikdy to platbu po mně nechtělo 🤔 Asi bych to potřebovala vidět, to co popisuješ, abych mohla zkusit poradit, když tak si můžeme napsat přes Messenger 😉

      Vymazat
    2. Do nedávna šlo měnit typy koláží, ale je fakt že cca měsíc to nejde. Ve výsledku to ale nevadí, protože z té jedné přednastavené si jednoduše uděláš tu koláž, kterou potřebuješ- změníš nejprve velikost (já používám 1795x1205) na 10x15 cm a potom mažu jednotlivé chlívečky- buď chci 2 nebo 4. jiné koláže stejně moc nepoužívám.

      Vymazat
    3. Peti, máš pravdu, teď jsem na to koukla a opravdu to zpoplatnili 🤨 Já si toho ani nevšimla, protože si při otevírání aplikace zaškrtávám možnost pokračovat v tom, co jsem dělala naposled a otevře mi to mé vlastní a když potřebuju jiné rozložení, předělávám si to přidáváním a ubíráním chlívků. Tak nezbývá než doufat, že to nezpoplatní celé, jako PickM.:(

      Vymazat
  2. Jajaj jak ty krásné barevné fotky dostat z těch foťáků a mobilů do našich deníků? Moc fajn článek kdo nevyzkouší a nemá trpělivost nemá fotky😃

    OdpovědětVymazat

Pin It button on image hover