středa 3. února 2021

JAK NA FOTKY VE SCRAPBOOKINGU / část čtvrtá / jak a kde tisknout fotky

Dnes tu máme poslední část našeho fotkového seriálu s neméně zajímavým tématem: jak a kde tisknout fotky. Ještě než se začtete do textu, kde tisknou své fotky holky z DT, vězte, že i tady platí: co vyhovuje jednomu, nemusí vyhovovat druhému. Pokud s tiskem teprve začínáte, zkuste si několik možností. Vyzkoušejte třeba automaty v drogeriích, najděte si ve svém okolí fotolab nebo si zkuste fotky někam poslat. Pokud už teď víte, že bez tiskárny se prostě neobejdete (možnost tisknout si fotky doma má obrovské výhody), mrkněte, s jakou tiskárnou mají naše holky zkušenosti. Na konci článku taky najdete spoustu odkazů na recenze tiskáren nebo na naši facebookovou diskuzi. Tak ať vám to tiskne, protože tiskem začíná ta pravá (scrapovací) zábava! 

SERIÁL "JAK NA FOTKY VE SCRAPBOOKINGU"


Adéla

Když se mi povede nachystat větší množství fotek, pošlu je k vyvolání do Fotolabu. Většinou si je ale tisknu sama doma na Canon tiskárně. Má to tu výhodu, že je mám hned a na A4 si naskládám několik menších nebo si můžu vytisknout velkou fotku přes celou stránku TN deníku.

Alena

Fotky tisknu buď doma na tankové Epson tiskárně (L4160) s použitím originál Epson papírů nejvyšší kvality. Nebo ve fotolabu http://fotosberna.lightq.cz/, fotky posílají domů, ale já si to většinou naplánuji a fotky v Praze vyzvednu. Dávám si vždy lesk, ale poslední dobou zvažuji mat, kvůli otiskům na fotkách. Fotka z labu vyjde na 3,90,- , fotka z domácí tiskárny určitě levněji, ale nemám spočítáno a počítat asi nikdy nebudu. Fotka z labu bude vždycky lepší než z domácí tiskárny, ale zase tu z té domácí máte, kdykoliv si umanete. A kvalita je pro mě dostačující. Tankovou tiskárnu jsem zvolila kvůli nižší spotřebě inkoustů, a tudíž je celkově ekonomičtější než netanková.

Valika

Veľké fotky alebo veľký projekt ako album si dávam fotiť do fotolabu. Našla som si obľúbený so super kvalitou a nedám na nich dopustiť. Všetky malé formáty fotím na Canon selphy.

Jana B.


Tisk fotek. Mám pocit, že jsem si snad prošla vším. Pamatuji si na ty začátky - běhání do DM drogerie s flashkou pro pár fotek na PL stránku (ano, to byla ta euforie a zápal pro věc). Pak jsem často využívala fotek z fotolab.cz, ale vadilo mi, že i když fotky vyzvedávám někde osobně a nenechám si je posílat domů, vždycky tam byl "manipulační poplatek" 55 Kč. Takže pak bylo dobré těch fotek na vyvolání nahromadit víc. A pak jsem díky Míše K. objevila Ultralab a Syn v centru Prahy, kam si fotky posílám online (zmiňuje se o něm i Alča). Opět tam jezdím, jen když nějaké ty fotky nahromadím a užívám si tu cestu do města. Je to jako svátek (mámy pochopí). Pár let už také tisknu FPZ (fotky poslední záchrany) na Canon Selphy. O téhle tiskárně se v našem scrap světě mluví asi nejvíc. Dlouho jsem váhala, jakou tiskárnu vybrat, ale nakonec zvítězilo kritérium termosublimačního tisku a nějaké té záruky, že ty barvy vydrží (mrkněte na konci článku na užitečné odkazy).  Tento týden jsem si na Alze všimla, že mají i samolepící papíry pro tisk na Selphy. Vyjde to tedy draho, ale třeba pro diář, u něhož je kynutí nežádoucí, se mi to zdá jako super volba. Jsem teď trochu na vážkách, jestli to vyzkoušet (samolepící papíry mají menší rozměr a je třeba pořídit extra díl k tiskárně). Nikdy se mi ještě nestalo, že bych celou PL stránku poskládala z fotek ze Selphy, ale hojně jsem ji využívala při tvorbě adventního alba nebo teď zažívá své období slávy, když tisknu fotky do diáře Storyline Chapters. V tomto případě je tiskárna k nezaplacení. I když by bylo fajn se každý týden s propustkou odšinout do centra pro fotky, přeci jen je to čas a ten je .... drahý na to, aby se nestrávil třeba scrapováním, že ano. 

Co se kvality fotek ze Selphy týče. Nedávno jsem zjistila, že si u fotky můžete navolit povrch. Úplně mat to není, ale něco mezi leskem a matem ano. Fotky ze Selphy jsou studenější (můj postřeh). Když pošlu jednu a tu samou fotku do labu, přijde mi v teplejších barvách, než fotka ze Selphy. S tím se asi dá pracovat při úpravě, ale zatím mi to stačí takhle. 

tady jen pro ilustraci: horní foto (studenější barvy) je ze Selphy, spodní z labu. Trcohu je ten rozdíl vidět. 

Iva

Mám tiskárnu Canon Pro 100s. Dlouho jsem si tiskla fotky ve fotolabu, kam jsem si je posílala přes internet (toho jsem využívala, když jsem potřebovala vytisknout větší množství fotek) nebo přímo v DM drogerií, kde mají stroj na tisk fotek. Nevýhoda byla, že jsem si musela fotky nahrát na flashku a pak taky to, že většinou bylo u stroje obsazeno a musela jsem čekat. Také se mi stávalo, že by se mi někdy hodila jiná velikost fotky nebo ke kitu na článek by se mi líp lepilo s jinými fotkami. Už to chtělo větší disciplínu a plánování dopředu, což mi moc nejde. Proto jsem se rozhodla pro tiskárnu, co obstojně zvládne fotky a chtěla jsem takovou, která vytiskne pěkné fotky ve velikosti A5 i A4.

Fotopapíry používám FomeiJet s polomatnou až matnou strukturou, protože u lesklých mi vadilo, že na nich zůstávaly otisky prstů. Můj způsob není nejlevnější variantou, ale opravdu oceňuji, že si můžu vytisknout fotky v jakémkoliv rozměru, kdykoliv chci tvořit. Je pravda, že takto vytisknuté fotky asi nevydrží tak dlouho, jako fotky z fotolabu, ale jsem s tím smířená.

Leona

Mám Canon Selphy, na té tisknu většinu fotek a je na formát 10x15 (resp. delší strana je malinko menší cca 14,8). Jde o termosublimační tiskárnu a vždy dokupujete balení, ve kterém jsou papíry i náplně. Balení 108 ks fotografií kupuju tak kolem 700 – 800 Kč. Jedna fotka na této tiskárně vyjde určitě dráž, než nechat si vytisknut fotky v labu, ale je to prostě pohodlnější. Nemusím dopředu vymýšlet, co si mám nechat a v jaké velikosti vytisknout, apod.

Větší formáty fotek (13x18 a vyšší) tisknu opět doma na inkoustové tiskárně Canon Pixma TS8350. Mám ji necelý rok a jsem s ní také spokojená. Do tiskárny si na doporučení mého taťky kupuju fotopapíry od firmy FOMEI. Mají dostupné různé velikosti, mat/lesk, i různé speciální druhy (se strukturou apod.).

Mirka

Na domácí tisk fotek jsem si před lety pořídila tankovou inkoustovou tiskárnu Epson L486. Tisk na ní vyjde docela levně, podle ceny zakoupeného papíru od 1,50,- za fotku. Tisk je tmavší, všechny fotky musím dost zesvětlit, než je vytisknu. Kvalita fotek - tady strašně moc záleží na papíru. Vyzkoušené mám zatím jen lesklé papíry různých značek a tam je rozdíl opravdu poznat. Dobrý papír mi přijde originál Epson Glossy, taky HP a na A4 mám nejradši z Lidlu - Premium photo paper 280 g/m2. Fotky z inkoustovky samozřejmě jako z fotolabu ale nikdy nebudou, termosublimační a inkoustový tisk se prostě srovnat nedá. Pokud plánuji tisk více fotek (třeba z dovolené), pošlu to do fotolabu. Ale většinou tisknu fotky na každou stránku zvlášť doma. Když mě chytne tvořící amok, vytisknu okamžitě jednu - dvě fotky a jedu :)


Petra

Fotky si nechávám tisknout ve fotolabu FotoPixel.cz. Fotky pohodlně nahraju z domu přes internet a pak si je vyzvednu u místní fotografky, takže nemusím platit poštovné. Nabízejí mnoho poboček k vyzvednutí po celé republice. Fotka 10x15 v lesku vychází zhruba na 4Kč, pokud je do 150ks. Od 150 a více kusů jsou fotky levnější. Jedinou nevýhodou tohoto labu je, že fotky jsou vždycky o dost tmavší, než vypadají na obrazovce, takže je potřeba na to myslet při chystání fotek do tisku a fotky zesvětlit. Chystám se napsat Ježíškovi o tiskárnu Canon Selphy, abych sem tam, když nutně potřebuju, nějakou fotku, mohla tisknout doma. 

Silvie

Já mám fotky radši matné, zvlášť pokud se to má ještě strkat do lesklých kapes, což ale stejně nedělám, protože mi ten plast prostě vadí. Na fotky, které si lepím do svého „scrapdiáře“, který používám místo PL alba, používám matný samolepicí papír a tisknu na něj na laserové tiskárně. Ušetří mi to práci s lepicí páskou a taky fotky nejsou tak tlusté. Taky to není tak drahé, jako fotopapír, takže si fotek natisknu tunu a vyberu, jaké se mi hodí.

Užitečné odkazy

Papero amo: Jakou vybrat tiskárnu / Instax Share vs Canon Selphy / BLANKA - článek od Blanky o jednom dilematu mezi dvěma tiskárnami

Papero amo: HOST NA BLOGU / Lucka Pilátová - článek o přenosných tiskárnách od Lucky

(2) RODINA Papero amo | Facebook - diskuze v Rodině Papero amo na téma, jaká tiskárna je ta NEJ

Další diskuze v Rodině Papero amo

Dotaz na tiskárnu Epson v Rodině

Jedna diskuze z jara 2020 ohledně výběru tiskárny

A ještě diskuze k tiskárně - velmi oblíbené téma :)

Diskuze k tiskárně Selphy 

5 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj holky, tak tohle je přesně počteníčko pro mě :-). Jsem moc ráda, že nejdiskutovanější téma nás všech - FOTKY a TISK je tak krásně popsán a zdokumentován! Já za sebe mohu říct, že Canon Selphy mám, jsem s ní moc spokojená, tisknu už vlastně vše na ní, také celou PL stránku bez problému. NIcméně přesne jak popisuje Janička- poplatek u Fotolabu mě přestal bavit a čekat až budu mít 100 fotek ( to máte max když přijedete z dovolené ) taky, tudiž Canon využívám naplno. Ale někdy má človek chuť - zvlášt když se fotka velmi povede, si vytisknou daleko větší formát než je 10x15. Takže jsem moc ráda za nové možnosti jako je tiskárna od Leonky- Tiskárna Canon Pixma. Ta mě teda hodně zajímá a ráda bych od Leonky získala více info, takže napíšu soukromě ať tu neotravuji :-). Jinak mám ráda taky lesk , ale někdy je mat holt hezčí ! Jani ty papíry samolepící jsem také objevila ale nezkoušela ještě, tak budu ráda pokud budeš mít zkušenost, zda se nepodělíš o ní, ale možná vyzkouším dříve i já a tak dám vedět do skupiny holky. Děkuji mooooc za super článek , zdrví Blanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Blani, děkujeme za komentář ❤️ no, přemýšlím nad tím víc a víc 😂 tak jestli vyzkouším ty samolepky, určitě dám vědět.

      Vymazat
  4. Super článek, také děkuji všem holkám a konečně na Selphy umím udělat fotky menšího formátu bez toho, aby byly rozmazané😂. Ještě se tedy mám co učit, jsem spíš takový věčný začátečník, ale moc mi to pomohlo.a konečně jsem se zacetla i do starších článků na vašem blogu a nacházím skvělé inspirace a rady... Konečně obchod i blog a šikovné holky na jednom místě.... Nemusím pořád hledat na deseti dalších blozích, holky z PA mě moc baví 😉😊👍 děkuju za vás

    OdpovědětVymazat

Pin It button on image hover